Lezing 'Saving bumblebees'

Wanneer
29-01-2018 van 19:30 tot 21:30
Waar
Aula, Voldersstraat 9, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Werkgroep STEM@ugent
Contact
veronique.debruyne@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/we/nl/diensten/bumblebee.htm
Voeg toe aan mijn agenda

Over het verdwijnen van de hommels, de mechanismen die dit verklaren, de rol van insecticiden en tips om het tij te keren.

Dat insecten noodzakelijk zijn voor het welslagen van de moestuin, de boomgaard en de landbouw, dat weten we allemaal: zonder bijen en hommels geen wilde bloemen, geen frambozen, geen tomaten! Maar om nu te zeggen dat we echt liefhebber zijn van deze beestjes? Dave Goulson is dat wel! Gefascineerd door het gedrag van insecten en hun belang voor het ecosysteem heeft hij zich gespecialiseerd in hun handel en wandel. Wat zorgen baart is dat de hommelpopulatie de laatste jaren steeds kleiner wordt, er zijn zelfs al enkele soorten uitgestorven. 

Prof. Dave Goulson, ook gekend als de ‘Bumblebee professor’, is een Brits bioloog die onderzoek doet naar de ecologie en de instandhouding van hommels. Hij is verbonden aan de University of Sussex en stichtte de ‘Bumblebee Conservation Trust’, een organisatie die van de bescherming van hommels en hun natuurlijke habitat in Groot-Brittannië een strijdpunt maakt.