Tentoonstelling 'In de ban van de tijd'

Wanneer
07-10-2017 10:00 tot 25-03-2018 18:00
Waar
Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Contact
historischehuizen@stad.gent
Website
http://www.ugent.be/200/outofthebox
Voeg toe aan mijn agenda

Co-curator: prof. dr. Maarten Van Dyck (wetenschapsfilosoof, UGent)

Scenograaf: Koen Bovée

 

In de ban van de tijd is een van de vier tentoonstellingen die werden samengesteld in het kader van het Out of the Box-project. Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van Universiteit Gent zendt het Gents Universiteitsmuseum (GUM) daarvoor haar academische erfgoedcollecties uit naar vier cultuurhuizen in de stad om daar in een verrassende context een verhaal over wetenschap te brengen. 

Vijf objecten

De tentoonstelling vertrekt vanuit vijf objecten. Twee daarvan lijken heel eenvoudig: een rechte lijn op de grond en een ronde kogel aan een stuk touw. De andere drie zijn complexer: een draaibare hemelbol die bestaat uit een aantal metalen ringen en twee mechanische apparaten met bewegende onderdelen.

Alle vijf vinden ze hun oorsprong in telkens een andere periode uit de geschiedenis. De tijd verbindt ze met elkaar. Het zijn objecten die tussen de wetenschap, technologie en kunst van hun tijd staan. Het gebruik ervan stelde de mens in staat om het verloop van de tijd op verschillende manieren uit te beelden. Tegelijkertijd waren het ook objecten van verbeelding die opdoken in schilderijen, illustraties, of later in films. Door hun relatie tot de tijd werden ze steeds als bijzonder betekenisvol ervaren en het is die betekenis die de tentoonstelling probeert over te brengen.

Het tentoonstellingsverhaal begint op het einde van de dertiende eeuw, wanneer een klooster als de Sint-Pietersabdij één van de meest centrale plaatsen voor kennis is. Tijdens de zes volgende eeuwen verandert het Europese wereldbeeld totaal en de vijf centrale objecten in de tentoonstelling spelen daar stuk voor stuk een belangrijke rol in. De tentoonstelling eindigt in de negentiende eeuw, de periode waarin de moderne onderzoeksuniversiteiten vorm beginnen te krijgen. 

Laat je door de tentoonstelling leiden via een audiogids met Sven Speybrouck.

‘In de ban van de tijd’ brengt ook een digitale catalogus uit.

Openingsuren

Van dinsdag t.e.m. zondag: 10.00u-18.00u
Gesloten op maandag

Tarieven

 

€ 10: 26-64 jaar / Reducties: € 7,5 (65+/ groepen/ leerkrachten) / €6 euro (19-25 jarigen) / € 2 euro (Kansentarief) / Gratis – 19 jarigen

inclusief audiogids met Sven Speybrouck