F/a: Festival van de Architectuur

(13-09-2019) De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur bouwt mee aan het Festival van de Architectuur.

Het Festival van de architectuur vindt plaats van 21 tot 27 september 2019. Elke editie nodigt het stadsfestival een andere stad uit als host. In 2019 is Gent gastheer en Kunstencentrum Vooruit het epicentrum van het festival. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) slaat hiervoor de handen in elkaar met de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele, gastprofessor aan onze faculteit, en Kunstencentrum Vooruit. Ook de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur draagt binnen het F/a specifiek bij aan verschillende activiteiten. Hieronder brengen we deze even onder de aandacht:

Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht

De Open Oproep selectieprocedure voor ontwerpers werd rond de eeuwwisseling in het leven geroepen door de eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth. De procedure is tot op vandaag een van de belangrijkste instrumenten die het Team Vlaams Bouwmeester hanteert om tot ambitieuze en kwalitatieve publieke architectuur te komen. Niet alleen het huidige aanschijn van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden er mee door bepaald. Om de twintigste verjaardag van de Open Oproep te vieren, wordt een reizende tentoonstelling aan de Open Oproep gewijd. Ze put uit het rijke archief van de Vlaamse Bouwmeester om concrete Open Oproep trajecten te tonen en te ontleden hoe de Open Oproep condities schept voor een goede en gedragen projectdefinitie en een kwalitatief ontwerp. Daarnaast bevat de expo ook verrassende architectuurinstallaties.

Prof. Maarten Liefooghe en prof. Maarten Van Den Driessche stelden met medewerking van Pieter-Jan Cierkens de tentoonstelling samen. Daarnaast werkten nog talrijke andere collega's van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw mee aan de tentoonstelling. Kris Coremans, prof. Hans Lust en Eef Boeckx tekenden voor de scenografie. Ester Goris maakte samen met Malgorzata Maria Olchowska een panorama van Vlaanderen dat Open Oproep projecten in de Vlaamse nevelstad situeert. Joris Kerremans maakte samen met Louis Seynaeve en Toon Verdonck een Wunderkammer met aspectmaquettes van (semi)publieke gebouwen. Tenslotte verschijnen in de tentoonstelling ook talrijke Open Oproep ontwerpen van architecten verbonden aan onze vakgroep, en van alumni.

Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht is vanaf 20 september t.e.m. 31 oktober (woe-zat, 14-18u) te zien in VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst, daarna reist ze ook nog in variaties langs andere steden. De tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze is een realisatie van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent in samenwerking met Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut.

Lezing 'Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht'

Op 25 september lichten curatoren Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche het opzet van de tentoonstelling over 20 jaar Open Oproep toe in VANDENHOVE Centrum voor Architectuur.

Ontwerpen voor Gent

Op het dak van de Belgacomtoren, midden in het stadscentrum, kan je tijdens het F/a de studentententoonstelling Ontwerpen voor Gent ontdekken.

Gent huisvest twee hoog aangeschreven architectuuropleidingen en beschikt daarmee over heel wat potentieel als het op onderzoek en ontwerp aankomt. De Stadsbouwmeester neemt tijdens F/a het initiatief om bruggen te bouwen. Samen met de studenten Architectuur en Stedenbouw van de UGent, de Faculteit Architectuur KU Leuven, ETH Zurich en de architectuurvereniging Archipel zette hij een expo op met sterk studentenwerk waarin Gent het werkveld vormt.

De studenten tonen interventies in een stad die veraf staan van de dagelijkse concrete architectuurpraktijk, maar die wel verkennend de opgaves en kansen verbeelden, die de stad kan bieden. De geselecteerde projecten tonen Gent vanuit een expliciet andere blik.

De tentoonstelling loopt van zondag 22 september tot en met vrijdag 27 september. Ze is open van 14u tot 18u. Op maandag kan je inschrijven voor een rondleiding en debat over de meerwaarde van ontwerpend onderzoek. Op vrijdag 27 september sluit de tentoonstelling al om 16u.

Expo | Drawing Attention

Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdrukken. Tijdens het F/a ontdek je op de tentoonstelling ‘Drawing Attention’ de laureaten van de Prijs Jef Van Ranst 2019.  Snelle schetsen worden afgewisseld met uitgewerkte tekeningen. Een vierkoppige jury, Tony Fretton (Tony Fretton Architects), Inge Vinck (architecten de vylder vinck taillieu), Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) en Philippe van Goethem (SVR-ARCHITECTS), maakte de selectie.

Op 25 september vindt aansluitend het gelijknamige symposium plaats dat bijdrages over de positie, het maken en de waarde van de architectuurtekening in het ontwerpproces samenbrengt.

Je kan de tentoonstelling dagelijks bezoeken tussen 9 en 18 uur.