Makkelijk en groen: biocatechol uit hernieuwbaar ferulazuur

(14-02-2020) Het Center for Molecular Modeling haalt de cover van Angewandte Chemie met een publicatie omtrent de conversie van biomassa naar bruikbare bouwstenen als groen alternatief voor de petrochemie.

Catechol, een basisingrediënt voor rubber, geneesmiddelen en kleurstoffen, is in Vlaanderen gesynthetiseerd zonder petrochemische processen, valt te lezen in een Vlaamse publicatie in Angewandte Chemie.

In het kader van het verduurzamen van de chemie, stortten de groepen van Veronique van Speybroeck (UGent), Bert Sels (KU Leuven) en Bert Maes (UAntwerpen) zich op de groene productie van catechol (benzeen-1,2-diol) uit een hernieuwbare bron. Dat bleek met ferulazuur (3-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)prop-2-eenzuur) te kunnen. Ferulazuur bevindt zich in de afvalstromen van rijst, tarwe, maïs en bamboe en wordt zodoende nog vaak weggegooid. Maar met een simpel proces wisten de Vlamingen deze reststromen te valoriseren tot catechol.

Voor de eenstapssynthese namelijk verhit je ferulazuur met katalytisch zout- of zwavelzuur in heet water dat je onder druk zet (250 °C, 50 bar N2). Het werkt op verschillende biologisch hernieuwbare substraten, wat – naast catechol – resulteert in onder andere hydrochinon en hydrochinol. Voor het opwerken hoef je meestal slechts een simpele extractie uit te voeren en je opbrengst loopt op tot zo’n 84 %.

Catechol gebruik je ook voor agrochemicaliën, elektronica en polymeren en de industrie maakte het dihydroxybenzeen tot op heden met aardolie. Dit alternatief leverde hen een plek op de cover van Angewandte op.

Bomon et alAngew. Chem. Int. Ed. 202059, 3063.

Artikel uit het vakblad van de KNCV.

 

Meer info

De publicatie in Angewandte ChemieBrønsted Acid Catalyzed Tandem Defunctionalization of Biorenewable Ferulic acid and Derivates into Bio‐Catechol

Jeroen Bomon, Elias Van Den Broeck, Mathias Bal, Dr. Yuhe Liao, Dr. Sergey Sergeyev, Prof. Dr. Veronique Van Speybroeck; Prof. Dr. Bert F. Sels; Prof. Dr. Bert U. W. Maes

Contact

Prof. dr. ir. Veronique Van Speybroeck

Centrum voor Moleculaire Modellering

Technologiepark 46, 9052 Zwijnaarde