Centrum voor Moleculaire Modellering ontdekt superkatalysator voor productie plastics en brandstoffen zonder aardolie

(27-06-2018) Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben via computersimulaties een nieuw materiaal ontdekt dat zeer efficiënt chemische bouwstenen voor het vervaardigen van brandstoffen en plastics kan maken zonder aardolie.

De reactie vindt plaats in een materiaal met poriën op de nanoschaal. Het internationale onderzoeksteam heeft nu een manier ontdekt om de prestaties van materiaal op spectaculaire manier te verbeteren door in te grijpen op de architectuur van de katalysator op de moleculaire schaal. Dit werd mogelijk gemaakt door een combinatie van computersimulaties en experimentele technieken.

De simulaties werden uitgevoerd aan het Centrum voor Moleculaire Modellering onder leiding van Prof. Veronique Van Speybroeck en Dr. Kristof De Wispelaere. De uitzonderlijk beloftevolle resultaten vormen een reeks ontwerpprincipes voor een nieuwe generatie van materialen die een hefboom kunnen zijn voor het ontwikkelen van duurzame chemische processen en worden gepubliceerd in Nature Chemistry.