De faculteit op het Lichtfestival 2018

(31-01-2018)

Licht in actie!Lichtfestival 2018

Licht is niet enkel nuttig, gezellig en mooi, maar ook razend interessant en vol onverwachte toepassingen! Dat laten we de bezoekers van het Lichtfestival Gent 2018 graag zelf ontdekken in de foyer van het Ufo.

Ook de UGent-gebouwen op het Sint-Pietersplein, alsook De Brug en de Therminal maken deel uit van lichtkunstwerken op het parcours van het Lichtfestival.

Te midden van alle spectaculaire lichtkunst verbluffen tientallen enthousiaste lichtonderzoekers van de UGent jou in het Ufo met interactieve demo’s.

 • Zie met je eigen ogen hoe licht door glasvezelkabels flitst.
 • Krijg een voorproefje van de tv van de toekomst, waarop je bij stralende zomerdagscènes best een zonnebril kunt gebruiken.
 • Bedien zelf een gigantische licht-microchip.
 • Leer hoe elk materiaal een unieke lichtvingerafdruk heeft en hoe we die kunnen meten en gebruiken.
 • Kom schilderen met licht.
 • En veel meer!

Een deel van de demo's vormen de interactieve tentoonstelling ‘Zonder licht wordt het donker!’ en zijn ook de week nadien met gids te bezoeken voor scholieren uit de laatste graad van het secundair onderwijs.

Praktisch

 • Het Lichtfestival Gent vindt plaats van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2018, in de binnenstad van Gent, telkens van 19 tot 24 uur. De zondag opent het festival een uurtje vroeger: om 18 uur.
 • Het festival is gratis.
 • De opstellingen van de UGent zijn terug te vinden in de foyer van het Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 33.
 • Meer info op www.lichtfestivalgent.be
 • Download hier het vouwplan
Belangrijk bericht voor UGent'ers die langs het parcours hun werkplek hebben:

 • Van woensdag 31 januari tot en met zaterdag 3 februari is het parcours van het Lichtfestival volledig verkeersvrij van 18.30 tot 00.30 uur, op zondag 4 februari is dat van 17.30 tot 00.30 uur.
 • Ook fietsen zijn niet toegelaten op het parcours.
 • Alle verkeer kan van woensdag tot zaterdag vóór 18.30 uur en na 00.30 uur zijn gebruikelijke weg volgen. Op zondag kan dat voor 17.30 uur en na 00.30 uur.

Programma faculteit in het Ufo (Sint-Pietersnieuwstraat 33)

Download het plannetje hier!

 

 • Schilderen met licht - Prof. Roel Baets (EA05)
  Maak bij ons je eigen lichtschilderij en wordt zelf een van de Lichtfestivalkunstenaars! Je beweegt voor een camera een reeks lichtgevende materialen in verschillende kleuren door de lucht, en we tonen je onmiddellijk het resultaat op groot scherm. Abstract of minder abstract, het kan allemaal! • Schaduwspel - Prof. Filip Beunis (EA06)Ball

  In dit spel gebruik je je eigen schaduw om te interageren met een virtueel object, namelijk een botsende bal. De bal wordt geprojecteerd op een scherm met een heldere achtergrond en een camera registreert de schaduw die je vormt door je hand voor de projector te houden. Een computeralgoritme bepaalt vervolgens hoe de bal beweegt.


 

 • Glasvezelcommunicatie en lichtgeleiding - Prof. Geert Morthier (EA05)Fibre Optic

  De snelwegen van het internet werken niet met elektrische nullen en enen, maar met korte lichtpulsen, die door dunne glasdraden voorbijflitsen. Omdat licht in verschillende kleuren komt, kan je vele signalen tegelijk in één draadje laten lopen. We tonen in een interactieve demonstratie deze lichtgeleiding in glasvezels en hoe verschillende lichtbundels van verschillende kleur gecombineerd kunnen worden. Het licht van twee lasers, elk met verschillende kleur, wordt gecombineerd tot één bundel, die over enkele meters glasvezel wordt verzonden. Aan het andere uiteinde van de vezel wordt de lichtsterkte gedetecteerd en omgezet in een elektrisch signaal dat op een pc-scherm wordt getoond. 

 

 • Lichtspectroscopie: een vingerafdruk van materie - Prof. Roel Baets (EA05)Spectroscopy

  Wil je weten of je bloed voldoende zuurstof naar je spieren brengt? Meet dan het kleurspectrum van je bloed. Dit is maar één van duizenden voorbeelden van lichtspectroscopie: hierbij wordt het spectrum gemeten van licht dat een interactie (absorptie of verstrooiing) ondergaan heeft met een materiaal. Dat verloopt bij elk materiaal anders en dus ‘verraadt’  het spectrum – of hoeveel licht wordt er voor elke golflengte of kleur geabsorbeerd? - de samenstelling van het materiaal. In de demo tonen we hoe een spectrometer werkt en kan je het spectrum van allerlei stofjes bekijken. Je zal ook zien dat mechanische trillingen van moleculen een belangrijke oorzaak vormen voor de pieken in de spectra. En natuurlijk kan je even meten of de zuurstofsaturatie in je bloed goed zit. 

 

 • Speel met een lichtchip  - Prof. Wim Bogaerts (EA05)Lichtchip

  De computerchip in je laptop of telefoon maakt miljoenen bewerkingen per seconde, door het zenden, sturen en ontvangen van korte signalen in elektrische circuits. Er zijn vele voordelen aan het vervangen van deze elektrische pulsen door lichtpulsen, al moet daarvoor de architectuur van computerchips radicaal herdacht worden. Ontdek de basisprincipes van zo’n lichtgestuurde chip, of “photonic integrated circuit (PIC)”. Je controleert “schakelaars” om de verschillende functies op het circuit aan te sturen en ziet meteen het effect van jouw acties op de stroom van het licht.

 

 • Zonnepanelen voor de hele wereld - Prof. Johan Lauwaert (EA06)Solar

  Zonnepanelen maken elektrische energie uit het zonlicht. Als we al onze nodige energie willen opwekken met die zonnepanelen ontstaat er ‘s nachts een energietekort en zijn er bij felle zon overschotten. Dit gebeurt gelukkig niet op alle plaatsen op onze aarde tegelijk. In een ideaal scenario kunnen we de overschotten aan energie met minimaal verlies transporteren naar andere locaties waar een tekort is. Kom uittesten met behulp van draaiende zonnepaneeltjes op verschillende locaties en met verschillende oriëntaties hoeveel de verwachte energieproductie op elke ogenblik is. Laat deze zo goed mogelijk samenwerken en probeer er voor te zorgen dat iedereen gedurende het hele jaar van energie wordt voorzien.

 • Een radar op licht: de LIDAR - Prof. Bart Kuyken (EA05)LIDAR

  De radartechnologie werd ontwikkeld voor militaire doeleinden: een zender stuurt korte radiopulsen uit en wanneer ze op een vliegtuig of boot botsen, keert een deel terug, waardoor je de afstand en snelheid van het reflecterende voorwerp kan bepalen. De “buienradars” van nu doen net hetzelfde, maar meten de reflectie op regenbuien. Hier tonen we de LIDAR versie, waarbij geen radiogolven maar lichtpulsen gebruikt worden. Met een laser maken we van jou – vanop afstand – een driedimensionale scan, die meteen op een scherm verschijnt.

 • Van een vlak scherm naar 3D beelden  - Prof. Jeroen Beeckman (EA06)3D

  Hoe zien wij de wereld in 3D? Hoe werkt een 3D televisie? Waarom zijn er zoveel verschillende soorten brillen, en heb je die altijd nodig? En waarom worden sommige mensen ziek bij het kijken van een 3D film in de bioscoop? Hier kom je de basisprincipes van verschillende 3D displays te weten.

 

 

 • HDR-televisie: The bright side of life - dr. Jan Aelterman (EA07)HDR TV

  Moderne tv’s kunnen schitterende kleuren en haarscherpe beelden weergeven, maar zijn nog steeds relatief beperkt in lichtsterkte. HDR televisie (high dynamic range of hoog dynamisch bereik) brengt daar verandering in: Dankzij deze tv’s van de toekomst, die meer licht kunnen uitstralen en dieper zwart kunnen weergeven, zien beelden er levensecht uit. Kom de speciale demonstratiefilm van de VRT bekijken op ons prototype, en ontdek de speciale software die de UGent ontwikkelde om ook klassieke films te kunnen afspelen met – en zelfs te laten profiteren van! – deze nieuwe technologie.