Een kwalitatiever Internet of Things

(12-10-2021) Met zijn doctoraat wil Jan Bauwens technieken aanbieden om de draadloze prestaties binnen huidige en toekomstige netwerken te verbeteren.

Het Internet der Dingen (IoT - Internet of Things) digitaliseert het moderne leven door verschillende 'dingen' met elkaar te verbinden door middel van een draadloos netwerk. Enkele decennia na de uitvinding van het Internet der Dingen, zijn er nog steeds problemen die een naadloze connectiviteit tussen de verschillende draadloze apparaten in de weg staan. Door de gigantische groei van netwerken en een toenemende diversiteit aan verschillende hardware apparaten binnen die netwerken, kan een afdoende kwaliteit van dienstverlening niet meer worden gegarandeerd.

“Met mijn proefschrift wil ik technieken aanbieden om de draadloze prestaties binnen huidige en toekomstige netwerken te verbeteren, door een aantal aanpassingen voor te stellen aan huidige architecturen voor het creëren van Medium Toegangscontrole (MAC - Medium Access Control) protocollen”, legt Jan uit.

Meer specifiek stelt Jan Bauwens volgende innovaties voor: (i) een uniforme ontwerpbenadering om MAC protocollen te creëren voor heterogene systemen, (ii) mechanismen voor multi-radio-ondersteuning in MAC protocollen, (iii) een coëxistentie strategie tussen IoT netwerken en Wi-Fi netwerken, en (iv) een methodologie om duurzame operaties van MAC protocollen te waarborgen door het gebruik van draadloze software-updates.

Kortom alweer een stap vooruit voor het Internet of Things.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Duurzaam en interoperabel MAC-protocolontwerp voor heterogene systemen in het 'internet der dingen'

-

Contact: Jan Bauwens, Eli De Poorter (promotor) en Ingrid Moerman (promotor)

-

Redacteur: Jeroen Ongenae -  Illustrator: Roger Van Hecke