Een zuinigere lichtbron waardoor fotonicachips minder energie verbruiken

(24-02-2022) Jeroen Goyvaerts onderzocht in zijn doctoraat hoe een zuinigere lichtbron fotonische chips langer kan aansturen en dus minder batterij verbruikt.

“In mijn doctoraatsonderzoek heb ik gewerkt aan optische biosensoren op fotonische chips. Deze fotonische chips manipuleren licht, in tegenstelling tot de manipulatie van elektrische stroom in elektronische chips, en worden gebruikt in talloze applicaties”, legt Jeroen uit.

“De doelstelling van het doctoraat was om een zuinigere lichtbron te integreren in dergelijke biosensoren via een specifieke integratietechniek. Met deze zuinigere lichtbron kunnen de fotonische chips langer aangestuurd worden met een batterij”, vervolgt Jeroen.

“Met deze specifieke integratie techniek is het ook mogelijk om de chips gemakkelijker en tegen lagere kost in hogere volumes te produceren. Dit verlaagt dan weer de drempel naar een mogelijke industriële opname van deze technologie”

“Hoewel ik nu afstudeer, was dit geen ‘one-man job’, maar werd het onderzoek uitgevoerd binnen de context van het Europese “Pix4life” project. Ik kon dan ook rekenen op de steun van een groot internationaal team binnen onze fotonica vakgroep van de UGent, maar ook op de steun van  het imec-Leuven team, en onze sleutelpartner, de Opto-elektronica groep van Chalmers Universiteit van Technologie in Göteborg in Zweden. Samen hebben we deze resultaten kunnen behalen, en vervolgens gepubliceerd in verschillende open-access tijdschriften. De toekomst zal nu uitwijzen of de fotonica- en sensor industrie deze specifieke lichtbron technologie zal oppikken”, besluit Jeroen.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Een op micro-transfer-printen gebaseerd GaAs-op-SiN fotonisch integratieplatform voor het nabije infrarood

-

ContactJeroen Goyvaerts, Roel Baets, Günther Roelkens

Jeroen Goyvaerts heeft zijn universitaire studies gevolgd aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Daar heeft hij zijn bachelor diploma in "Elektrotechniek" & "Materiaalkunde" behaald in 2013. Vervolgens behaalde hij zijn master diploma in "Nanowetenschappen & Nanotechniek" in 2015 aan dezelfde universiteit. Nadien, en voorafgaand aan de start van zijn doctoraatsstudie in Gent, heeft Jeroen ook een 1-jarige master in fotonica gevolgd in "Ingenieurswetenschappen in fotonica" aan de Polytechnische universiteit van Catalonië.

In het najaar van 2016 is Jeroen dan gestart met zijn doctoraatsstudie bij de "Photonics Research Group" van de UGent. Zijn doctoraatswerk is gekaderd in het Europees pilootproject, "Pix4life", omtrent silicium nitride fotonische geïntegreerde circuits voor biomedische toepassingen. In dit project is zijn werk gefocust op de heterogene integratie van opto-elektronische componenten door middel van micro-transfer-printing technologie. Gedurende zijn doctoraat heeft hij drie eerste auteur of co-eerste auteur artikels gepubliceerd in internationale tijdschriften. Voorts is hij ook een co-auteur geweest in nog drie andere A1-artikels, en auteur of co-auteur in elf conferentie artikels.

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke