Er staat een digitale datakluis in een kelder op Campus Ardoyen

(20-01-2023) Microsoft en Philips zijn een samenwerking aangegaan om een digitale datakluis te ontwikkelen. Deze datakluis is bedoeld als veilige opslagplaats voor digitale gegevens van Vlamingen.

De allereerste datakluis die niet aan een bedrijf toebehoort, maar aan de overheid, ligt enkele meters onder het technologiepark in Zwijnaarde.

Volgens Ruben Verborgh, is het probleem dat onze data nu overal verspreid zit en we geen controle hebben over wie er toegang tot heeft of hoe deze beveiligd is. Door de data in een veilige datakluis op te slaan, kunnen we zeker zijn dat de data alleen gebruikt wordt zoals we willen en dat deze op een veilige manier opgeslagen is.

De digitale kluis is geschikt voor allerlei gegevens, van documenten tot persoonlijke informatie zoals naam, geslacht en leeftijd. Hierdoor hoeft men geen gegevens meer op de computer op te slaan of bij andere instanties op te geven. Wanneer iemand toch toegang nodig heeft tot de gegevens, moet eerst toestemming worden gegeven voor tijdelijk inzage. Voorbeelden hiervan zijn doktersattesten voor het ziekenhuis, loonfiches voor een bank of persoonlijke gegevens voor sollicitaties.

Vlaanderen werkt hiervoor samen met Microsoft en Philips.