FabLab en CPMT UGent maken dragen van mondmasker aangenamer dankzij "EarBuddies"

(02-06-2020) FabLab en CPMT slaan de handen in elkaar om een innovatief gadget te ontwikkelen voor wie langdurig een mondmasker moet dragen.

Het “EarBuddy” initiatief is een samenwerking tussen FabLab en CPMT (Centrum voor Polymeer en Materiaal Technologie) UGent. Met een EarBuddy kan je de elastiekjes van een mondmasker achteraan het hoofd bevestigen, waardoor de belasting op de oren wordt geminimaliseerd. Voor velen is dit een welgekomen tool, zeker wie verplicht is om gedurende lange tijd een mondmasker te dragen. Toezichthouders,  studenten, onderzoekers evenals zorgverleners kunnen deze gadget zeker goed gebruiken. Door de kennis van FabLab-UGent-CPMT te combineren, werd een innovatieve doelgerichte gadget uit duurzaam en circulaire kunststof vervaardigd. Dagelijks produceert men nu in de CPMT-labo’s 2500 EarBuddies en zijn er reeds 6000 stuks vertrokken naar het UZGent.

Van afval tot nuttig accessoire

earbuddies.jpgDe EarBuddy werd gerealiseerd door het combineren van de expertise van de onderzoekgroep CPMT en FabLab UGent - onder leiding van prof. Ludwig Cardon (afdelingshoofd) en prof. Kim Ragaert. Het product werd ontworpen zodat het vervaardigd kan worden uit plastics die elders op de UGent campus werden afgedankt, met name gerecycleerd PP van (helemaal schone) lege pipet-tip-doosjes uit de labo’s. Op deze manier realiseren we, ondersteund door het UGent Duurzaamheidskantoor, een gesloten en hoogwaardige materiaalkringloop binnen de UGent, van inzameling over recycleren tot herverwerken. Deze intern gerecycleerde PP is een zogenaamde ‘lost plastic’ geïdentificeerd in het Intereg project PlastiCity, waarin Stad Gent en UGent via het CAPTURE platform samenwerken om meer plastics in de circulaire economie (en weg van verbranding) te houden. De pipet-tip-doosjes vormen de perfecte gerecycleerde grondstof om de EarBuddies te spuitgieten en zijn volledig steriliseerbaar.

earbuddiematrijs.jpgPrototypes werden geoptimaliseerd en aangemaakt met beschikbare 3D Printers. Daarbij werd de onderzoeksexpertise vanuit Horizon 2020 “Repair3D” en Horizon 2020 “PolyCE” ingezet.

Vervolgens werd een hybride spuitgietmatrijs ontworpen. Ter controle van het ontwerp werd er Moldex3D vloeisimulatie uitgevoerd. Eerder verworven onderzoeksexpertise evenals opgebouwde ervaring vanuit het Vlaamse Catalisti-ICON “Hybrid Moulds” project werd geïntegreerd zodat in slechts één week het proces van matrijsontwerp tot finale productie doorlopen kon worden, praktisch ondersteund door matrijzenbouwer VDS Technics.

Face Shields

Reeds bij de aanvang van de coronacrisis begon FabLab UGent (Kurt Van Houtte) in samenwerking met Fyxxi (Isabel Allaert) - gebruik makend van 3D Printing en laser cutting technologie – gezichtsbescherming (“Face Shields”) en verbindingsstukken voor ademhalingstoestellen aan te maken. Tot heden werden meer dan 3500 stuks vervaardigd. De productie loopt nog steeds verder. Dit was mogelijk mits financiële en materiële ondersteuning door Stad Gent, Eastman, Plastic Science by Design en andere milde schenkers.

Interesse?

UGent-personeelslid of -student en moet jij je mondmasker ook langdurig dragen? Kan jij zo'n "EarBuddy goed gebruiken op je werk, tijdens het afleggen van examens of op die lange treinrit naar het kantoor? Neem gerust contact op met FabLab en CPMT UGent via: !

Uw gift ter ondersteuning van het onderzoek en de productie van EarBuddies zijn heel erg welkom op het rekeningnummer van het Universiteitsfonds: 390-0965803-29 (of IBAN: BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB)) met als mededeling ‘EarBuddies’. Voor giften vanaf 40 EUR ontvangt uw een fiscaal attest.

Uw gift ter ondersteuning van het onderzoek en de productie van FaceShields zijn heel erg welkom op het rekeningnummer van het Universiteitsfonds: 390-0965803-29 (of IBAN: BE26 3900 9658 0329 (BIC: BBRUBEBB)) met als mededeling ‘FaceShields’. Voor giften vanaf 40 EUR ontvangt uw een fiscaal attest.

FabLab UGent
Technolgiepark 915 (building C3)
9052 Zwijnaarde

Centre for Polymer and Materials Technologies (CPMT)