Georgios Spyropoulos haalt prestigieuze Odysseusbeurs naar onze faculteit

(31-03-2021) Het Odysseusprogramma is het vlaggenschip van het FWO, met als doelstelling uitstekende onderzoekers die buiten Vlaanderen een carrière hebben opgebouwd, naar Vlaanderen (terug) te halen.

Georgios Spyropoulos zal onderzoek doen rond 'Zachte geïntegreerde op ionen gebaseerde circuits voor diagnostiek en neurologische interventies met gesloten lus'.

Responsieve modulatie van neurale netwerken wordt in toenemende mate gebruikt om patiënten met auditief-neurologische en neuropsychiatrische aandoeningen te behandelen. Tegenwoordig maakt de technologie gebruik van neurostimulatietools met uitbondigen, niet-biocompatibele elektrische componenten die rigide inkapseling eisen voor langdurige implantatie in het menselijk lichaam.

Onlangs hebben we een nieuwe transistorstructuur gecreëerd (interne ion-gated organische elektrochemische transistors; IGT) die een efficiënte bouwsteen kan zijn voor geïntegreerde bio-elektronica. Deze transistors bevatten alle belangrijke kenmerken die nodig zijn voor een veilig, efficiënt en langdurig gebruik van transistors in een biologische omgevingen: i) ze zijn gemaakt van biocompatibele en stabiele materialen; ii) ze zijn zacht en vormbaar; iii) ze vertonen hoge snelheid en versterking om potentieel lage amplitude ionsignalen van het lichaam te detecteren; iv) ze kunnen bepaalde berekeningen uitvoeren.

Op basis van deze opkomende technologie is zijn plan om nieuwe volledig implanteerbare, in het lichaam ingesloten en responsieve neurale interface-apparaten te ontwerpen, te ontwikkelen en te testen. Deze apparaten maken langdurige acquisitie en closed-loop manipulatie van neurale circuits met een hoge spatiotemporele resolutie over een langere periode mogelijk.

Het FWO biedt binnen het Odysseusprogramma een 5-jarige startfinanciering om aan een Vlaamse universiteit een onderzoeksgroep uit te bouwen of om een onderzoekslijn op te zetten, terwijl de universiteit instaat om deze toponderzoekers een positie binnen de instelling aan te bieden.

Georgios Spyropoulos zal zijn onderzoekslijn uitbouwen binnen de interdisciplinaire onderzoeksgroep GASP en de onderzoeksgroep WAVES van de vakgroep INTEC