Goed in je vel, ook op het werk

(02-04-2023) Een werkomgeving waar iedereen zich goed in zijn vel voelt, het is uitermate belangrijk, maar bij wie kan je terecht?  Aan de UGent wordt ingezet op een brede waaier aan mogelijke aanspreekpunten, we zetten ze graag nog eens voor jou op een rijtje.

Zit je met iets dan kan je uiteraard in eerste instantie je directe collega(‘s) of leidinggevende aanspreken. Een gezonde werksfeer begint namelijk met een klimaat waarin er geen taboes en clichés zijn.

Vertrouwenscontacten

Als dat niet lukt of je ziet zo een gesprek niet zitten, dan kan je je verhaal kwijt bij een vertrouwenscontact in je faculteit of één van de andere faculteiten. Dat zijn collega’s die de rol van ‘eerste aanspreekpunt’ vervullen en een luisterend oor bieden, in alle vertrouwen.

Trustpunt

Je kan ook altijd terecht bij de vertrouwenspersonen van Trustpunt, de centrale psychosociale welzijnsdienst van de UGent. Zij zullen eveneens naar je luisteren maar kunnen ook concreet advies, coaching of doorverwijzing naar gespecialiseerde ondersteuning bieden.

Externe vertrouwenspersoon

Wil je liever een psychosociaal probleem bespreken met een externe vertrouwenspersoon, dan kan je te rade gaan bij de externe preventieadviseur psychosociale aspecten.

Ombudsdienst

Doctoraatsstudenten hebben nog de aparte mogelijkheid ten rade te gaan bij de de ombudspersoon voor doctoraatsstudenten in geval van problemen tijdens het doctoraat die de student niet kan bespreken met de promotor.

Sowieso, zit je met iets, klein of groot, blijf er niet mee zitten!