Hoe organiseer je een overvloed aan data en informatie op een zinvolle manier?

(07-07-2022) Sven Lieber onderzocht in zijn doctoraat een manier waarop computers data zinvol kunnen verwerken.

Al eeuwenlang verzamelen mensen informatie. De komst van digitale technologieën en vooral het internet heeft geleid tot een gigantische explosie van informatie en data. In 2020 was het aantal digitale bytes 40 keer groter dan het aantal sterren in het waarneembare heelal.

De grote uitdaging is om al die data op een systematische en zinvolle manier te organiseren en beheren. Anders blijven grote hoeveelheden data onbenut. Om slim informatiebeheer te realiseren, moet ook gekeken worden welke verbindingen tussen verschillende soorten data zinvol zijn. De methode om deze data te linken aan elkaar noemt men een kennisgraaf.

“Kennisgrafen hebben echter begrenzingen nodig om uit te drukken wat zinvolle verbindingen zijn tussen data in een bepaalde context, anders kun je met je auto trouwen of de lucht opdrinken”, vertelt Sven.

“Op een boekenwebsite hebben bijvoorbeeld de begrippen ‘auteur’, ‘boektitel’ en ‘schrijven’ een relatie of verbinding met elkaar maar het is wel belangrijk om mee te geven welke relaties tussen deze begrippen zinvol zijn. Zinvol is bijvoorbeeld ‘Andy Weir’ ‘schreef’ ‘The Martian’. Maar ‘The Martian’ ‘schreef’ ‘Andy Weir’ is niet zinvol”, legt Sven uit.

“Mensen voelen aan wat een logische verbinding is, maar de begrenzing van relaties tussen begrippen of data moet door mensen worden gedefinieerd zodat computers ze kunnen gebruiken. De begrenzing (een soort axioma) in dit voorbeeld zou kunnen zijn: auteurs schrijven boeken”, vervolgt hij.

“In mijn onderzoek heb ik me gericht op de creatie en het gebruik van deze kennisgraafbegrenzingen door mensen. Ik heb dit gedaan in gebruikersstudies en heb mijn onderzoek toegepast in verschillende projecten. Een van die projecten, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), was over het bewaren van sociale media in België, zoals Facebook of Instagram posts” besluit Sven.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Kennisgraafbegrenzingen beoordelen, creëren en gebruiken

-

Contact: Sven Lieber, Ruben Verborgh

Sven Lieber

Sven Lieber behaalde in 2013 een Bachelor of Engineering-graad aan de Universiteit Albstadt-Sigmaringen in Duitsland en in 2016 een Master of Science-graad aan de Universiteit van Freiburg in Duitsland. Sindsdien volgde hij een doctoraat aan IDLab, een kernonderzoeksgroep van imec aan de Universiteit Gent waar hij ook als onderzoeker werkte.

Sinds juli 2021 werkt hij als datamanager bij de Koninklijke Bibliotheek van België. In zijn doctoraatsonderzoek onderzocht Sven de beoordeling en het gebruik van Knowledge Graph-beperkingen. Hij was de eerste auteur van één tijdschriftartikel en acht conferentiepapers die op internationale conferenties werden gepresenteerd. Verder was hij co-auteur van nog twee tijdschriftartikelen en drie conferentieartikelen.

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke