In memoriam prof. Jan Vierendeels

(28-05-2018)

Professor Jan Vierendeels werd geboren in Dendermonde op 27 november 1968. Op 23-jarige leeftijd behaalde hij aan de Universiteit Gent het diploma van Burgerlijk Werktuigkundig-Elektrotechnisch Ingenieur. Hij volgde succesvol de studies van burgerlijk ingenieur in de lucht- en ruimtevaarttechniek (1993) en de gespecialiseerde studies van biomedische en klinische ingenieurstechnieken (1996). Het met de grootste onderscheiding behalen van het doctoraatsdiploma in de Toegepaste Wetenschappen: werktuigkunde-elektrotechniek in 1998 betekende een belangrijke stap voor zijn verdere academische loopbaan.

Hij begon zijn carrière aan de Universiteit Gent als assistent in 1992. In 2002 werd hij benoemd tot docent in het vakgebied Numerieke simulatie in stroming, warmte en verbranding. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar in hetzelfde vakgebied, in 2014 bevorderde hij tot gewoon hoogleraar. Sinds 2011 was hij vakgroepvoorzitter van de vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding.

Professor Vierendeels werd erkend als een gedreven en begenadigd lesgever. Hij onderwees tal van cursussen zoals Stromingsmechanica, Numerieke Stromingsleer, Transportverschijnselen, Turbomachines, Vliegtuigen, etc. In zijn cursussen wist hij op een meesterlijke manier de link te leggen naar zijn onderzoeksinteresse, zoals onder meer vloeistof-wand-interactie en de aerodynamische stabiliteit van vleugelprofielen. Voor dat onderzoek sleepte hij trouwens diverse prijzen in de wacht. Onder de belangrijkste vermelden we de Internationale Prijs Iwan Åckerman, geadministreerd door het FWO, voor zijn werk “Flow calculations in two-dimensional complex moving geometries with prescribed movement of the boudaries and with fluid-structure interaction”.

Met zijn heengaan verliest de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur een sterke wetenschapper die theoretisch onderzoek in verband kon brengen met toegepast industrieel onderzoek en die de liefde voor het vak kon overbrengen aan zijn studenten. De faculteit is hem bijzonder dankbaar voor wat hij heeft betekend en zal hem blijvend gedenken als een scherpzinnig wetenschapper, een begeesterend lesgever, een bemiddelende persoonlijkheid, een loyale teamspeler en een altijd constructief coachende promotor.

Er zal vanaf 4 tot 30 juni een gedenkboek op het decanaat van de faculteit liggen dat nadien aan de familie overhandigd zal worden. Teksten en eventueel foto’s kunnen ook elektronisch doorgestuurd worden naar decanaat.ea@ugent.be.