Studententeam kaapt eerste prijs weg op Infobeton Student Contest

Drie winnende teams Infobeton Student Contest. Midden: studenten industrieel ingenieur, rechts: studenten burgerlijk ingenieur (Poutrix) (vergrote weergave)

(17-12-2018) De Infobeton Student Contest is een wedstrijd die sinds 2008 georganiseerd wordt door de Belgische BetonGroepering. Het studententeam van industrieel ingenieur won de eerste prijs. Studentvereniging Poutrix (burgerlijk ingenieur) behaalde brons.

Op 18 oktober 2018 vond de laatste editie van de Infobeton Student Contest plaats tijdens de Concrete Day in het Constant Vanden Stock stadion in Anderlecht. De opdracht had als titel ‘Double Impact’ en het doel was het maken van twee proefstukken waarvan het tweede een buigtreksterkte had die dubbel zo groot was als die van het eerste. Hierbij werd een driepuntsbuigproef gebruikt die tweemaal herhaald werd.

Specificaties opdracht

Aan de balken werden enkele eisen opgelegd, zoals het verplicht gebruik van cement en zand. De granulaten, toevoegsels, hulpstoffen en ouderdom van het beton mochten vrij gekozen worden. Gebruik van wapening (staven of vezels) werd niet toegelaten. De dwarsdoorsneden mochten verschillende afmetingen hebben.

Tackiek winnende team

In tegenstelling tot verschillende andere teams, bestond de tactiek van het studententeam industrieel ingenieur uit het veranderen van de dwarsafmetingen om zo het weerstandsmoment te wijzigen. Slechts één type mengsel werd gebruikt voor beide balken. Andere teams maakten gebruik van verschillende betonsterkteklassen en/of ouderdom. Onder begeleiding van prof. Wouter De Corte en ing. Gieljan Vantyghem uit de Vakgroep Bouwkundige Constructies behaalde het team de eerste plaats en won €1500. Na de eerste beproeving werd een uitzonderlijke score van 99,4% behaald. Bij de tweede beproeving werd een ‘iets’ lagere score van 93,2% behaald, maar deze was voldoende hoog voor de overwinning. Opmerkelijk was dat de balken van het team de laagste buigtreksterkte hadden. Dit was van ondergeschikt belang aangezien enkel de verhoudingen van de sterktes van tel waren.