Minder scheuren in betonconstructies dankzij superabsorberende polymeren?

(29-06-2021) José Roberto Tenório Filho onderzocht in zijn doctoraat of superabsorberende polymeren kunnen zorgen voor minder scheuren in betonconstructies.

Superabsorberende polymeren (SAP's) zijn de laatste twee decennia uitgebreid bestudeerd als nieuwe hulpstof voor cementgebonden materialen. Door hun vermogen om water te absorberen en vast te houden, kunnen ze met succes worden gebruikt voor interne nabehandeling, om zo zelfuitdroging te voorkomen en autogene krimp te verminderen. Bovendien bevorderen ze het zelfafdichtings - en zelfhelingsproces van scheuren.

Hoewel er veel onderzoek is verricht en vooruitgang geboekt, is er nog steeds een gebrek aan studies over het gebruik van SAP's in grootschalige betonconstructies. In dit proefschrift zijn twee commercieel verkrijgbare SAP's en acht "in-huis ontwikkelde" SAP's onderzocht. Vijf wanden van gewapend beton (14 m x 2,75 m x 0,80 m) werden gebouwd onder realistische omstandigheden: twee referentiewanden zonder SAP's, één wand met een commercieel SAP, één wand met een "in-huis ontwikkeld" SAP, en één wand met een combinatie van beide SAP's.

Door de toevoeging van SAP's werd de scheurvorming in de SAP-bevattende wanden gedurende meer dan negen maanden volledig voorkomen, met een beperkt effect op de druksterkte van het beton. In de referentiewanden daarentegen werden de eerste scheuren al 5 dagen na het storten opgemerkt. Bovendien was het mogelijk om voor de wanden met SAP’s de krimpwapening met minimaal 10% te verminderen.”, zegt José Roberto Tenório Filho.

-

Contact:  José Roberto Tenório Filho

-

Bekijk het volledige doctoraat: Innovatieve superabsorberende polymeren voor de beperking van scheuren in betonconstructies: van laboratorium tot bouwplaats

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke