Nieuwe technologische revolutie voor Europa met op maat gemaakte energiezuinige computertechnologie

(28-11-2017) Het nieuwe Europees H2020-project TETRAMAX promoot vernieuwing door verschillende innovatieprojecten te subsidiëren tussen academici en de industrie.

De vakgroep Elektronica en Informatiesystemen is een partner in dit ambitieuze project. Vandaag staan ​​we aan de vooravond van een nieuwe digitale revolutie in alle sectoren van de samenleving, een nieuwe evolutie in de interactie tussen mens en machine. Europa investeert daarom in innovatie-initiatieven zoals TETRAMAX, waardoor Europa het potentieel grijpt om zijn concurrentiepositie te versterken.

Aangepaste en energiezuinige computers

Het TETRAMAX-project wil op maat gemaakte energiezuinige computertechnologie promoten. Onderzoek toont aan dat investeringen in deze nieuwe technologie een aanzienlijk positief effect hebben op de productieaantallen, prestaties en energiekosten van een onderneming.

Investeren in nieuwe toepassingen en technologieën

Om bedrijven aan te moedigen om te investeren in nieuwe technologieën, organiseert Europa laagdrempelige innovatieacties. Het belang van zulke projecten ligt in het creëren van een symbiose van bedrijven en academici dankzij het aanbieden van de nodige financiële en wetenschappelijke ondersteuning. In kader van het TETRAMAX-project, helpt de Universiteit Gent in het faciliteren van deze interactie tussen onderzoekers en ondernemingen in ons land.

Financiering van technologie voor kmo’s

Tijdens de vierjarige looptijd van het TETRAMAX-project zullen er verschillende oproepen zijn die de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan projecten of experimenten voor technologieoverdracht, telkens met aanzienlijke financieringsmogelijkheden. Zo'n financiële ondersteuning kan oplopen tot € 50.000.  Na het project verwachten we duurzame resultaten dankzij geavanceerde industriële technologieën en hoogstaand academisch onderzoek op gebied van energiezuinige computersystemen.

Oproep aan ondernemingen

Vanaf 30 November 2017, biedt TETRAMAX de eerste mogelijkheid om financiering aan te vragen. Deze oproep is een 'bilateral Technology Transfer Experiment' (TTX). Deze bilaterale TTX vereist een academische en een industriële partner uit twee verschillende EU-landen, waarbij een academische partner een bepaalde nieuwe hardware- of softwaretechnologie aanbiedt aan een ontvangende industriële partner (bij voorkeur een kmo) uit een ander EU-land. De technologie wordt dan toegepast en op de markt gebracht door de industriële partner.

Over TETRAMAX

TETRAMAX richt zich op het domein van energiezuinige computersystemen op maat of op maat gemaakte energiezuinige computers (CLEC) in het kader van het Europese initiatief Smart Anything Everywhere (SAE). Het totale budget voor het TETRAMAX-project bedraagt ​​€7 miljoen en wordt gecoördineerd door Prof. Rainer Leupers van RWTH Aachen University, met 22 Europese partners, waaronder de Universiteit Gent. Het TETRAMAX-project werd gelanceerd in september 2017 en duurt 4 jaar (sep 2017 - aug. 2021).

Het TETRAMAX-project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nummer 761349.

Meer informatie op de website van TETRAMAX.

prof. Koen De Bosschere

Vakgroep ELIS