Onderzoeksgroep IDLab ondersteunt Smart Tooling project

(28-02-2018)

Onderzoeksgroep IDLab biedt technologische ondersteuning binnen de deelprojecten van het Smart Tooling project, namelijk 'Inspectie' en 'Drones' voor het draadloos communiceren met robots en drones in vaak uitdagende omgevingen (zoals in vloeistoffen en binnen gesloten metalen ruimtes).

Smart Tooling project

Binnen het Smart Tooling project werken bedrijven, kennisinstellingen en sectororganisaties uit Vlaanderen en Zuid-Nederland samen aan de ontwikkeling van nieuwe robottoepassingen om de procesindustrie kostenefficiënter en veiliger te maken. 

Deelprojecten

Het project is opgedeeld in 4 deelprojecten:

  • Inspectie: Ontwikkeling van robots voor de inspectie van chemische vaten en leidingen op defecten en corrosie in vaak extreme omstandigheden (aanwezigheid van chemisch actieve stoffen, hoge drukken en temperaturen). 
  • Drones: Gebruik van drones voor het inspecteren van moeilijk te bereiken installaties, zowel in besloten ruimtes als aan de buitenkant. Doel is om sneller en op een veiligere manier corrosie op te sporen en wanddiktemetingen uit te voeren.
  • Werkplaats: Verhogen van de veiligheid bij het uitvoeren van lekdetectietesten (waarbij zeer hoge drukken gebruikt worden) door middel van collaboratieve robots in plaats van menselijke operatoren en de ontwikkeling van een slimme veiligheidsbril waarmee instructies kunnen getoond worden aan een technieker die inspectie- of herstelactiviteiten uitvoert.
  • Cleaning: Ontwikkeling van een robot die autonoom zowel besloten ruimtes als oppervlaktes kan schoonmaken. De robot moet hierbij de vervuiling kunnen herkennen, losmaken en verwijderen.

Interreg