Feestelijk opening nieuwe laboratorium Magnel-Vandepitte

(04-02-2020) Onder grote belangstelling van professionelen uit de bouwsector werd het nieuwe Laboratorium Magnel-Vandepitte op 4 februari 2020 feestelijk geopend.

Het laboratorium bundelt de krachten van vier groepen die samen de recent uitgebreide vakgroep “Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen” vormen, met name het Laboratorium Magnel voor Betononderzoek, het Laboratorium voor Modelonderzoek, de groep Industriële wetenschappen (campus Schoonmeersen) en de groep Combustion, Fire and Fire Safety.

Het nieuwe laboratorium werd vernoemd naar de illustere professoren Gustave Magnel (oprichter van het Laboratorium Magnel en pioneer op vlak van voorgespannen beton) en Daniël Vandepitte (oprichter van het Laboratorium voor Modelonderzoek, bruggenbouwer, specialist in instabiliteit van schaalconstructies en voormalig rector van de UGent). Na de laudatio, uitgesproken door em. prof. Guy Lagae, onthulde de familie Vandepitte de gedenkplaat.

De talrijke aanwezigen kregen een rondleiding in het laboratorium, waar een selectie van de actuele proefopstellingen en onderzoeksfaciliteiten werden getoond. Een blikvanger was de live demonstratie met de 3D-betonprinter, maar ook de faciliteiten voor grootschalige proeven en data-acquisitie, de paste room en pompopstellingen en de infrastructuur voor zelfheling en kruip, brand, constructief gebruik van glas, proeven op verse mortel en alternatieve bindmiddelen, de photomodeler en digital image correlation konden op veel belangstelling rekenen.

Het Laboratorium Magnel-Vandepitte zal worden geleid door prof. Nele De Belie.