Patrick De Pue ontvangt prijs Soete 2018 als erkenning voor bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

(11-01-2018) Op woensdag 10 januari werd de prijs Soete uitgereikt aan Patrick De Pue.

Erkenning voor technisch personeel aan de faculteit

De prijs is genoemd naar wijlen prof. Walter Soete (1912-2002) die naar aanleiding van de technologiebeurs Flanders Technology International de UGent een belangrijke geldsom schonk met de bedoeling om op regelmatige basis een geldprijs toe te kennen aan een verdienstelijk technicus van de faculteit. Prof. Soete wilde op deze manier het technisch personeel, dat onmisbaar is voor het wetenschappelijke onderzoek aan de faculteit, de erkenning geven die het verdient.

Ontwerp meettoestellen voor wetenschappelijk onderzoek

Bij de editie 2018 kwam Patrick De Pue als laureaat uit de bus. Patrick De Pue is sinds 1978 werkzaam in de vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding waar hij tal van meettoestellen heeft ontworpen die gebruikt worden voor het wetenschappelijke onderzoek in de vakgebieden warmte en verbranding. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld de Cone calorimeter, het Radian Floor panel en de Singel Burner Item die in verschillende Europese laboratoria standaard worden gebruikt. Een aantal van die toestellen werden zelfs in de Europese norm opgenomen en zijn Void Fractie Sensor is daarenboven geoctrooieerd.

De prijs (een oorkonde en een geldprijs van 1500 euro) werd tijdens de nieuwjaarsreceptie overhandigd door ir. K. Soete, dochter van wijlen prof. Soete.

Walter Soete

Walter Soete behaalde in 1935 het diploma van Burgerlijk Bouwkundig Ingenieur aan de UGent. Na een vervolmaking aan de École Supérieure de Soudure Autogène (ESSA) in Parijs, bouwde hij aan de UGent een indrukwekkende loopbaan uit. Hij werd er directeur van het Laboratorium voor Weerstand van Materialen (1946-1982) dat later naar hem werd genoemd. Van 1964 tot 1966 was hij decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (toen nog faculteit Toegepaste Wetenschappen).