UGent Racing team bouwt zelfrijdende elektrische racewagen

(05-10-2021) De eerste racewagen van het UGent Racing Team is een feit! Een team van 80 ingenieursstudenten werkt aan een zelfrijdende elektrische racewagen waarmee ze vanaf volgend jaar willen meedoen aan Formula Student-wedstrijden.

Vandaag werd 'Theseus', het eerste prototype van de zelfrijdende elektrische racewagen, voor het eerst getoond aan het publiek, in aanwezigheid van tal van professoren en partners. Het gaat om een prototype dat al kan rijden maar nog niet zelfrijdend is. Vanaf volgende week starten ze met de bouw van een tweede wagen die volledig autonoom zal kunnen rijden.

Met de gloednieuwe wagen willen de studenten volgend jaar deelnemen aan Formula Student, een prestigieuze wedstrijd voor ingenieursstudenten. Daarin concurreren universiteiten wereldwijd met zelfgebouwde auto's. Een tweede wagen zal ook tentoongesteld worden, deze bevat reeds een basis voor het autonome systeem, en zal uitgerust worden met de nodige apparatuur voor 5G connectiviteit. Maar UGent Racing heeft ook een ambitieus doel: binnen de vijf jaar opklimmen tot de Europese top drie.

UGent Racing Team

'We geloven dat zelfrijdende auto's deel uitmaken van de toekomst', zegt kapitein Yarne De Munck. 'We zien ze vandaag al in het straatbeeld opduiken, al rijden ze nog niet volledig autonoom. We geloven ook dat we veel minder ongevallen zullen zien als alle auto's zelfrijdend zijn. Omdat ze sneller zullen functioneren dan mensen. Daarom vinden we het interessant om die technologie te gaan onderzoeken.'

Meer dan enkel racen

De deelname aan de Formula Student wedstrijden is niet het enige doel. Het team wil de verworven academische kennis concreet maken: zo zijn er het komende academiejaar meer dan 10 masterproeven gelinkt aan het project. Ze willen jongeren ook warm maken voor STEM opleidingen. Zo werkten ze in augustus 2021 mee aan Zomerwijs, de Gentse zomerscholen en zullen kinderen tijdens De Dag van de Wetenschap een workshop bij hen kunnen volgen.

Formula Student

De Formula Student competitie is een internationale en prestigieuze designcompetitie voor studenten. UGent Racing focust op de deelname met een autonome wagen omdat we geloven in de toekomst van autonoom rijden. Verder kan de wagen ook in persoon bestuurd worden. Voor de zomer van 2022 focussen we op deelname aan de Europese competities. Op langere termijn heeft UGent Racing de ambitie bij de Europese top te behoren en deel te nemen op intercontinentaal niveau.

UGent Racing team

UGent Racing is hét Formula Student team van de UGent. Studenten uit verschillende opleidingen en disciplines werken samen aan een elektrische, autonoom rijdende racewagen. We geven studenten de kans om hun theoretische kennis om te zetten in de praktijk. Door onze projectmatige aanpak met een sterke focus op innovatie willen we ambitieuze en getalenteerde studenten de kans geven zich volledig te ontplooien.

Meer dan 80 studenten uit onder meer de opleidingen burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur, handelsingenieur en toegepaste economische wetenschappen combineren elk hun expertise in dit ambitieuze project.

Het UGent Racing team wordt gecoördineerd door onze team captain, co-captain en acht team heads om de communicatie vlot te laten verlopen. Naast de competitie willen wij een draagvlak vormen voor een duurzame toekomst en een meer projectmatige aanpak van het hoger onderwijs.

UGent Racing in het nieuws:

UGent Racing