UGent gaat partnerschap aan met de Siemens Industry Academy

(15-09-2020) Met het nieuwe Master-project stoomt het partnerschap toekomstige ingenieurs klaar voor de start van hun carrière.

Siemens Industry Academy kondigt bij de start van het nieuwe academiejaar verdere uitbreidingen aan. De structurele samenwerking die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat een partnerschap aan met de UGent. Daarnaast zetten nieuwe industriële topspelers hun schouders onder de samenwerking. Studenten industrieel ingenieur krijgen begeleiding van topbedrijven tijdens hun masterproef met innovatieve Siemens-technologie. Verder wordt de Academy uitgebreid met nieuwe modules en wordt het Stage+-project hernieuwd en uitgebreid.

De Siemens Industry Academy werd in 2019 door Siemens opgericht om onderwijsinstellingen, studenten en privébedrijven te verenigen en voor elk van hen concrete meerwaarde te bieden. Eddy Nelis, Senior Vice President van Siemens licht toe:

“De golf van digitalisering heeft een enorme impact op de bedrijfswereld en het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol. Door studenten en onderwijsinstellingen kennis te laten maken met hoogtechnologische oplossingen sluiten ze dichter aan op de markt. Door privébedrijven te betrekken is er dan weer een betere doorstroming van ingenieurstalent.”

Toekomstgerichte masterproef

In het kader van het nieuwe Master-project worden studenten tijdens hun masterproef begeleid door gerenommeerde industriële bedrijven. Tijdens dit traject wordt op een innovatieproject gewerkt van het bedrijf dat gebruikmaakt van Siemens-technologie. De Siemens Industry Academy brengt de partijen samen en faciliteert alles. Voor de start van het nieuwe academiejaar zetten opnieuw verschillende nieuwe industriële spelers hun schouders onder het onderwijsproject. Zo kunnen de studenten inmiddels al bij 40 gerenommeerde bedrijven terecht.

Patrick De Baets, decaan Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent:

“Dankzij de samenwerking tussen UGent en de Siemens Industry Academy krijgen onze studenten industrieel ingenieur een extra troef in handen nog voor ze afgestudeerd zijn. Door de begeleiding door topbedrijven in de sector krijgen ze unieke inzichten bij het maken van hun masterproef. Hiermee kan UGent met de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur nu nog dichter aansluiten op de noden van de arbeidsmarkt.”

Nieuwe modules

Bovenop de Master- en Stage+-projecten worden de activiteiten van de Siemens Industry Academy verder ontwikkeld. Zo worden gastcolleges ingericht door experten uit de privésector, zowel van Siemens als de participerende bedrijven. Vervolgens gooien deze partners ook hun deuren open voor exclusieve bedrijfsbezoeken voor studenten. Dit laat hen toe om uit eerste hand hun toekomstige werkplaatsen te leren kennen. Tenslotte worden opties ingericht voor job shadowing, waarbij studenten in de schaduw van een ervaren professional een dag meelopen in een bedrijf.

“Om nog meer in te zetten op de kruisbestuiving tussen de bedrijfswereld en de academische wereld wordt de Academy uitgebreid met deze nieuwe modules. Ondertussen kijken we voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om extra toegevoegde waarde te genereren voor alle partners. Het doel is om blijvend bij te dragen aan de continue kwaliteitsvolle instroom van nieuw talent op de arbeidsmarkt en het realiseren van digitale ambities bij bedrijven”, aldus Eddy Nelis.

Lees het volledige artikel.