Universiteit Gent scoort hoog in de Solvay Additive Manufacturing Cup

(31-08-2018) Twee teams bestaande uit studenten en doctorandi van de onderzoeksgroep CPMT scoorden hoog in de finale van de Solvay Additive Manufacturing Cup 2018.

CPMT is het Centrum voor Polymeer en Materiaal Technologie van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur – vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Technologie – onder leiding van Prof. Kim Ragaert en prof. Ludwig Cardon.

32 internationale teams van universiteiten uit 13 verschillende landen namen het in twee rondes tegen elkaar op. Hoofddoel: het succesvol 3D-printen van een twaalftal proefstaven en het Solvay logo in polyetheretherketon (PEEK), een engineering polymeer dat gebruikt wordt in onder andere lucht- en ruimtevaart en voor medische toepassingen, vanwege zijn buitengewoon goede mechanische eigenschappen, chemische resistentie en temperatuurbestendigheid.

Willem Van De Steene, teamleider van “Take a PEEK”, samen met collega’s Martin Spörk, Axel Dhooge en Sisi Wang:
“De voornaamste uitdaging bij het printen van PEEK is de extreem hoge verwerkingstemperatuur van meer dan 400°C, wat zowat het dubbele is van de gangbare polymeren op de markt voor 3D-printen. Onze technicus met meer dan 30 jaar ervaring in kunststofverwerking zag in het verleden machines sneuvelen tijdens het verwerken van PEEK. We waren ons zeer bewust van deze enorme uitdaging en uit nieuwsgierigheid beslisten we om deel te nemen aan de wedstrijd. Al snel zagen we in dat het 3D-printen van PEEK wel degelijk heel wat uitdagingen inhield, maar door verschillende aanpassingen aan onze in-house ontwikkelde 3D-printer en de procesparameters slaagden we erin om uiteindelijk een succesvol resultaat af te leveren. "Team PEEK”, bestaande uit Lingyan Duan, Josef Martens en teamleider Tom Wieme: “Hopelijk wordt deze kennis en ervaring gebruikt om nieuwe toepassingen mogelijk te maken, additive manufacturing van PEEK heeft echt het potentieel om het verschil te maken in verschillende applicaties.”
Professor Cardon: “Dat één van onze teams nét geen podiumplaats kreeg is jammer, maar veel belangrijker is deze enorm positieve ervaring die we dankzij deze wedstrijd opgedaan hebben. Bij de start ervan hadden we nooit durven dromen dat we een dergelijke controle over ons printproces zouden kunnen ontwikkelen, gezien de extreme printparameters. Wij zijn alvast klaar om te blijven innoveren!”