Vliegen we binnenkort op gerecycleerde CO2?

(27-01-2021)

CO2

Hoe kan de luchtvaart haar klimaatimpact verkleinen? Door elektrisch te vliegen? Op waterstof? Of toch maar gewoon op kerosine? Synthetische kerosine welteverstaan, die niet uit aardolie komt, maar uit gerecupereerde CO2 en groene waterstof.

Mark Saeys, scheikundig ingenieur en waterstof expert van de vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde zegt in De Standaard:

“Waterstof heeft een immense energie-inhoud, maar de opslag en het transport zijn heel moeilijk. We stoppen de energie van de waterstof daarom beter in iets wat makkelijker als vliegtuigbrandstof kan worden gebruikt.”

In synthetische kerosine bijvoorbeeld, die niet uit aardolie wordt gedestilleerd maar vervaardigd uit syngas, een gasmengsel van koolstofmonoxide (CO) en waterstof. De CO kan met behulp van waterstof of met krachtige elektrische pulsen worden gewonnen uit CO2. En het broeikasgas halen we natuurlijk uit onze uitlaat- en rookgassen.

“De koolstof van de CO2 kun je zien als een fles waarin de energierijke waterstof zit samengeperst”, zegt Saeys. Als hij met gerecupereerde CO2 en groene waterstof is gemaakt, is de kerosine behalve synthetisch ook klimaatneutraal.

Lees het volledige artikel in De Standaard