Bibliotheekontwerp OFFICE Kersten Geers David Van Severen

In overleg met DGFB UGent werd begin 2010 een beperkte architectuurwedstrijd georganiseerd. De opdracht van de wedstrijd was twee tegenstrijdige functies binnen één ruimte met elkaar combineren : een performante bibliotheek en een zaal voor publieke en ceremoniële evenementen, te realiseren in het voormalige fysicalaboratorium. Deze statige zaal op de begane grond, trekt via het plafond en grote ramen net onder de kroonlijst, overvloedig natuurlijk licht binnen. Een smeedijzeren balkon langsheen de ramen geeft de ruimte een bijzondere charme. Rond de zaal liggen kleinere lokalen, die voor specifieke bibliotheekdiensten gebruikt kunnen worden.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen - de winnaar van de wedstrijd - zet een drie verdiepingen hoge bewandelbare boekenkast in de ruimte. Een modulair systeem, dat steeds weer één element herhaalt : een stalen plaat van 1 meter breed, en 30 centimeter diep. Deze plaat wordt zowel gebruikt als boekenplank, vloerelement en als traptrede. Geperforeerde stalen platen, de borstwering van de eerste verdieping, kunnen via een eenvoudig katrollensysteem naar de grond zakken. Ze schermen aldus de boeken af op het gelijkvloers en blokkeren de doorgang naar de trappen en de zijlokalen. Ook tijdens activiteiten, blijft de collectie zichtbaar. Het traditionele karakter van de leeszaal blijft altijd behouden.

 Ben je tevreden over onze dienstverlening?

Het ontwerp werd meermaals bekroond.

Het ontwerp van OFFICE Kersten Geers David Van Severen ontving de Belgische Prijs voor Architectuur, categorie Kleine Interventies, 2015, A+.
Uit het juryrapport : ”In deze nieuwe categorie koos de jury resoluut voor de faculteitsbibliotheek van OFFICE Kersten Geers David Van Severen. Het project formuleert een gevoelig en intelligent antwoord op een complex programma, gebaseerd op één enkel idee. Het is een verfijnde en slimme ingreep in een bestaand gebouw, die sfeer en moderniteit aan het oorspronkelijk karakter toevoegt, zonder de continuïteit binnen het architecturale geheel aan te tasten. [ldv]. A+257, december 2015-januari 2016.

De Faculteitsbibliotheek werd in december 2016 laureaat van de Staalbouwwedstrijd, Infosteel, in de Categorie C : Karakteristieke elementen in staal. Uit het juryrapport : “Dat ritmering en materiaalgebruik van de bestaand borstwering werd overgenomen, werd door de jury geapprecieerd. De boekenkast, over meerdere verdiepingen en staalstructuur zijn ontworpen als één geheel. Een verplaatsbaar hekwerk ter bescherming van de boeken laat toe de ruimte ook voor andere activiteiten te gebruiken. Juryrapport, Staalbouwwedstrijd 2016” Lees hier het volledige artikel in het magazine info-steel-48 (2016)

De Faculteitsbibliotheek werd opgenomen in het Architectuurboek Vlaanderen – nr 12 : Architectuur op maat. (2016)  (Ook het thema-nummer van het Spaanse tijdschrift El Croquis (2016) vermeldt het project.

De Faculteitsbibliotheek Ingenenieurswetenschappen en Architectuur is opgenomen in de publicaite Best buildings Belgium (2018). De bibliotheek wordt geflankeerd door andere Gentse gebouwen, zoals de Boekentoren,  Feestlokaal Vooruit en de Faculteit Economie UGent.

Rondleidingen :

Organisatie evenementen : Gebruiksvoorwaarden Faculteitsbibliotheek FEA.

 

 

 

 

 

 

 

 

Save