Bioinformatics (Engineering)

De masteropleiding Bioinformatics is een interfacultaire opleiding die ondersteund wordt door de faculteiten Ingenieurswetenschappen en Architectuur,  Wetenschappen en Bioingenieurswetenschappen.

Het is een 2-jarige, Engelstalige masteropleiding met 3 afstudeerrichtingen:
•    Engineering
•    Systems Biology
•    Bioscience Engineering

Voor (toekomstige) studenten burgerlijk ingenieur is specifiek de afstudeerrichting ‘Engineering’ van belang.

Hieronder kan je de Virtual Tour door de opleiding Bioinformatics vinden.

 

De opleiding in een notendop

Hoe kan je aan deze opleiding starten (toelating)

 

Situering

Technologische (r)evoluties in de generatie van moleculaire DNA­ en RNA­sequentiedata laten toe een groot aantal biologische en/of medische problemen te benaderen op een kwantitatieve, datagedreven manier. De lawine aan moleculaire data is een drijvende kracht voor innovatie in sectoren zoals biotechnologie, farma en medische wetenschapen. Bio­informatica is een interdisciplinair domein waarbij biologie, computerwetenschappen, wiskunde en statistiek gecombineerd worden met het oog op de analyse en interpretatie van biologische (sequentie)data. De Master of Science in Bioinformatics is een interfacultaire masteropleiding wat betekent dat je tevens met studenten en docenten uit andere faculteiten (bio­ingenieurswetenschappen, wetenschappen, ...) in contact komt.  De afstudeerrichting Engineering, toegankelijk voor Bachelors in de computerwetenschappen en informatica, is zowel verbredend als verdiepend: je komt in contact met nieuwe domeinen zoals biologie en medische wetenschappen terwijl je je technische competenties verder aanscherpt.

 

Jobprofielen

Vlaanderen heeft een bloeiend ecosysteem rond biotechnologie, farma en medische wetenschappen opgebouwd. Hierbij is er sterke vraag naar hooggeschoolde ingenieurs en wetenschappers met een scherpe analytische geest en interdisciplinaire mindset. Afgestudeerde bio-informatici komen veelal terecht in een onderzoeks- en/of leidinggevende positie in biotechnologie of farma bedrijven, onderzoeksinstellingen (Universiteiten of Vlaams Instituut voor Biotechnologie), consultancybedrijven, overheidsinstellingen, genetische centra of ziekenhuizen.

 

Opbouw van de opleiding

Het volledige programma vind je in de studiegids.

Van een Bachelor computerwetenschappen of informatica wordt geen biologische voorkennis verwacht. In het eerste semester van het eerste masterjaar worden de beginselen van moleculaire biologie en bio-informatica bijgebracht in twee opleidingsonderdelen die specifiek gericht zijn op studenten met een ingenieursprofiel. Dit levert alle voorkennis aan om de bioinformatica module te kunnen volgen. Deze module bestaat uit vijf klassieke opleidingsonderdelen de gevolgd worden door alle studenten bio-informatica, ongeacht hun afstudeerrichting. Deze opleidingsonderdelen brengen alle theoretische en praktische vaardigheden bij met betrekking tot de belangrijkste technieken en analysemethoden in de bio-informatica. In het Design Project, een jaarvak, ga je met medestudenten uit andere afstudeerrichtingen in een kleine groep werken aan een uitdagend probleem in de bio-informatica. Je wordt hierbij begeleid door een ervaren onderzoeker.

De eigenheid van de ingenieur wordt in deze opleiding behouden en het zwaartepunt blijft liggen op geavanceerde opleidingsonderdelen uit de computerwetenschappen. De nadruk ligt hierbij op het verder ontwikkelen van analytische vaardigheden met het oog op de extractie van informatie uit grote hoeveelheden (biologische) data. Hierbij is een ruim keuzeaanbod voorzien zodat studenten naar eigen keuze hun kennis en vaardigheden verder kunnen verbreden of verdiepen. Bedrijfsstages in het binnen- of buitenland behoren tot de mogelijkheden.

 

Varia

De masteropleiding bioinformatica is één van de weinige opleidingen waarbij je in contact komt met lesgevers uit andere faculteiten. Dit verruimt in belangrijke mate je blik op de wereld.

De afstudeerrichting ‘Engineering’ is een echte ingenieursopleiding. Als je het diploma behaalt mag je dus de beroepstitel ‘burgerlijk ingenieur’ dragen en mag je ‘ir.’ voor je naam zetten.

Contact en verdere informatie

Voor vragen contacteer je best of, specifiek voor de afstudeerrichting ‘Engineering’, .