150 kinderen op verkenning in UGent

(24-08-2021) 150 kinderen zetten op 23 en 24 augustus 2021 hun eerste stappen in de wereld van de technologie in de kinderuniversiteit van de UGent op Technologiecampus Ardoyen in Zwijnaarde.

Spelen met groen beton - DuRSAAM spel

De workshop die kaderde in het DurSAAM-project had als doel om kinderen te laten kennis maken met beton – het meest gebruikte, door de mens gemaakte bouwmateriaal ter wereld.

De kinderen kregen aan de hand van een reeks interessante proefjes in het Laboratorium Magnel-Vandepitte spelenderwijs een introductie in de voor- en nadelen van beton, de milieueffecten van betonproductie en mogelijke ‘groene’ oplossingen daartoe. Ze startten met een destructieve sterkteproef om aan te tonen hoe sterk ‘groen’ beton wel kan zijn. Daarna kregen ze een korte uitleg omtrent de bestanddelen die ze nodig hebben om traditioneel beton en ‘groen’ beton op basis van gerecycleerde materialen te maken. De kinderen namen actief deel aan het mixen van een batch ‘groen’ beton waarmee ze dan tal van kleine betonnen beeldjes (vlinders, eendjes, dino’s, enz.) konden maken. UGent-onderzoekers (Ivana Krajnovic, Natalia Alderete, Nathan Lampens en Philip Van Den Heede) brachten de kinderen daarnaast ook het belang bij van een goede weerstand van het beton tegen aantasting van buitenaf door middel van capillaire opslorpingsproeven met gekleurde inkt. Tot slot mochten de kinderen zich uitleven met het creatief inkleuren van de kleine betonnen beeldjes die ze dan als koelkastmagneet mee naar huis mochten nemen. Als optionele huistaak kregen ze mee om de duurzaamheid van hun koelkastmagneten verder op te volgen in de tijd.

Dankzij deze workshop leerden de kinderen dat beton ongetwijfeld een sterk en belangrijk bouwmateriaal is. Er komt evenwel heel wat geëxperimenteer, kennis en geduld aan te pas om beton zo bruikbaar, duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te maken voor iedereen.

more info: Click here

150 kinderen van zomerschool op verkenning in kinderuniversiteit UGent        kinderuniverseteit2

Van biobrandstof maken tot dobbelsteen solderen

Proffen, onderzoekers en studenten van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur boksten verschillende boeiende en praktische workshops in elkaar. De kinderen, tussen 7 en 12 jaar oud, leren als onderdeel van hun zomerschool gedurende 2 dagen al onderzoekend en ondernemend de wondere wereld van de technologie kennen.

Ik ben heel dankbaar voor deze samenwerking. Dat de UGent mee haar schouders zet onder de Gentse zomerscholen, is een sterke troef.
Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

De UGent voorziet een breed aanbod van activiteiten die vertrekken vanuit de sterktes van elke onderzoeksgroep van de faculteit. Enkele voorbeelden van workshops: biobrandstof maken voor een autootje, een huis beschermen tegen overstromingen, op reis door het menselijk lichaam, een glimlach programmeren, een dobbelsteen solderen, enzovoort.

Het doel is niet om van de kinderen miniwetenschappers te maken of om alle doelstellingen van afgelopen schooljaar te overlopen en te herhalen. Rekenen, taal, wetenschap… al deze elementen komen rechtstreeks of onrechtstreeks terug in de workshops. We willen prikkelen, enthousiasmeren en motiveren. Als ze dit enthousiasme in september mee kunnen nemen naar de klas en kunnen verderzetten in andere domeinen, is onze missie geslaagd.
Prof. Francis Wyffels, een van de trekkers van het initiatief

Proeven van wat Gent te bieden heeft

De Gentse zomerschool wil kinderen en jongeren zo veel mogelijk laten proeven van wat Gent te bieden heeft. Via de KAA Gent Foundation stond er eerder al een bezoek aan Ghelamco Arena op het programma, en de kinderen bezochten ook al het Gentse stadhuis, het STAM en het Industriemuseum.

De zomerscholen zijn vooral bedoeld om leerverlies door de lange zomerperiode te voorkomen. Ze zijn een samenwerking tussen het Onderwijscentrum Gent en verschillende partners, zoals Odisee, Leerschakel en Letterspetter.

Gentse zomerschool

Watch me

source: https://persruimte.stad.gent/201654-150-kinderen-van-zomerschool-op-verkenning-in-kinderuniversiteit-ugent#