Data verzamelen/genereren

Verantwoord omgaan met data

Bekijk met welke zaken je rekening moet/kan houden inzake de privacywetgeving, de ethische code voor wetenschappelijk onderzoek en het beleidsplan wetenschappelijke integriteit.

Metadata

Het is handig om in de beginfase van het onderzoek al te beginnen met het bijhouden van de metadata. Zo weet je na afronden van het project en tijdens het schrijven van de paper, nog goed waarom je welke beslissingen hebt genomen betreffende je data.

Niet elk bestandsformaat is geschikt voor archivering.  Bekijk op voorhand welke formaten wel geschikt zijn en probeer ze al zoveel mogelijk te gebruiken.  Zo bespaar je tijd en moeite achteraf.

Bestandsformaten - File Formats

Gebruik van secundaire data

Reeds beschikbare data

  • Er zijn verschillende archieven waar je overheidsdata kan vinden zoals data.gov.be, NBB.stat, het Opendataportaal van de Europese Unie of de UKdataservice.
  • Of (economische) onderzoeksdata via Zenodo (EU, CERN), FRED (Federal Reserve St. Louis) en ALFRED, het Gesis Datorium (Leibniz), CESSDA
  • Of andere datacentra die je kan vinden via re3data.org

Data citeren

Ook voor datasets gelden de IPRs en is het een kwestie van onderzoeksethiek om datasets op de juiste manier te citeren.

Copyright licenties

Wanneer je secundaire data van organisaties gebruikt of data die beschikbaar werden gesteld door andere onderzoekers (hergebruik) is het aangeraden om te weten welke copyright licentie aan de data is toegewezen.

Het kan ook geen kwaad om na te gaan of de informed consent wel toepasbaar is voor jouw onderzoek.