Studiedag Accounting Education: Gamification - 19 april 2018

Programma

 • 08u30  Onthaal
 • 09u00  Legotruck game (prof. dr. Patricia Everaert en dr. Evelien Opdecam)
 • 10u15  Koffiepauze
 • 10u30  Ratio-analyse (prof. dr. Heidi Vander Bauwhede)
 • 11u15  Duga (dr. Evelien Opdecam en prof. dr. Patricia Everaert)
 • 12u00  Broodjeslunch
 • 13u00  Hot topics in accounting (prof. Jan Verhoeye, voorzitter CBN)
 • 14u00  Workshop 1 (naar keuze)
 • 15u15  Koffiepauze
 • 15u45  Workshop 2 (naar keuze)
 • 17u00  Einde

Algemene sessies

Legotruck game

Dit actief spel simuleert targetcosting en laat zien hoe een managementtheorie relevant is voor een bedrijf. De leerlingen werken in teams om een probleem (productontwikkeling) op te lossen. Zij monteren zelf een vrachtwagen met lego en berekenen de productkosten ervan op basis van 'activity-based costing'. Daarna is het de bedoeling om de kosten van de truck te verlagen door middel van een herontwerp., afhankelijk van bepaalde klantenvereisten en kwaliteitsbeperkingen. Dit spel biedt een unieke gelegenheid voor leerlingen om actief te werken aan een redesign-oefening. Kruip als leerkracht in de huid van de leerlingen en ervaar het zelf.

Ratio-analyse

Wat is het effect van de wijzigingen van de jaarrekening en het minimum algemeen rekeningstelsel (sinds 1 januari 2016) op de ratio-berekening. We vertrekken vanuit concrete voorbeelden uit het secundair onderwijs.

Duga

Duga is een mobiele, educatieve app waarbij spelers het tegen elkaar opnemen in een uitdagende omgeving met vragen over de leerstof. Het spel verhoogt de betrokkenheid en kan zowel binnen een cursus als vakoverschrijdend gebruikt worden. Meerdere vraagtypes zijn mogelijk: slider, order, syllables (duid de lettergrepen aan), drag & drop, multiple choice, true/false en outcome (duid aan op een figuur). Spelers krijgen zicht op het leerproces via de learn-o-meter en krijgen feedback bij elke vraag. Durft u gamen?

Hot topics in accounting

In deze sessie zal de lesgever ingaan op enkele actuele onderwerpen en/of topics waar bijzonder veel vraag naar is vanuit het secundair onderwijs.

Workshops

Accounting is kinderspel (mevr. Els De Wielemaker)

In deze workshop gaan we dieper in op de hervorming binnen vennootschapsboekhouden. Vanuit de verschillende leerplannen (ASO/TSO) belichten we de belangrijkste thema's.

Monopolie voor leerkrachten economie (prof. dr. Patricia Everaert en masterstudenten TEW)

Na een editie voor valsspelers, presenteert onze onderzoeksgroep een editie voor leerkrachten economie die in eigen huis werd ontwikkeld.

Beleggen voor beginners (dhr. Grégory Maes)

Financiële educatie is een onmiskenbaar thema binnen de vakoverschrijdende eindtermen. In de workshop komen onderwerpen zoals beleggingsproducten, risicospreiding en rendement ruim aan bod. Wij ontwikkelden een beurssimulatie waarbij jongeren hun strategisch inzicht en financiële kennis kunnen aanwenden.

Playlab economie (dhr. Siegbert De Vos)

We stellen twee games voor: "30' in the economic world" en "trivial economy". 30' is een snel kennisspel dat wordt gespeeld in teams van twee personen. Eén van beide probeert binnen 30 seconden 5 opgegeven begrippen te omschrijven. Hoe meer begrippen de teamgenoot raadt, hoe sneller het team vordert op het speelbord. Deze editie bevat begrippen van economie en boekhouden. Trivial economy is gebaseerd op 'Trivial Pursuit' en bevat vragen over economie en boekhouden. Beide spelen worden later beschikbaar gesteld.

Locatie

De studiedag gaat deze keer niet door in de faculteit, maar in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent. De ingang bevindt zich rechts naast de kerk.

 

Komt u met de trein? Neem aan het station tram 1 richting Evergem Brielken of Wondelgem en stap na 5 minuten af aan de halte ‘Verlorenkost’. Wandel vervolgens 500 meter tot aan het Sint-Pietersplein.
Kom u met de wagen? U kan parkeren in de betaalparking Sint-Pietersplein P10. Volg de pijlen P10 op de stadsring. Houd rekening met de files en drukte in de stad Gent, die uw reistijd mogelijks verlengen.

Inschrijven

Deelname is gratis, maar online inschrijven is verplicht.

Contact

Dhr. Grégory Maes

+32 (0)9 264 33 08