Studiedagen voor leerkrachten secundair onderwijs

Jaarlijks organiseert de faculteit Economie en Bedrijfskunde één tot twee studiedagen voor leerkrachten uit het secundair onderwijs.

De studiedag in 2021 gaat door op:

Programma

Online studiedag Accounting Education - Ondernemerschapsonderwijs en hybride lessen

 • 09.00 u.  Verwelkoming door prof. dr. Evelien Opdecam
 • 09.15 u.  Businessplan (mevr. Stefanie De Bruyckere)
 • 10.15 u.  Pauze
 • 10.45 u.  Hoe geef ik online boekhouden? (prof. dr. Patricia Everaert en prof. dr. Evelien Opdecam)
 • 12.00 u.  Pauze
 • 13.00 u.  Verwelkoming door prof. dr. Patrick Van Kenhove, decaan
 • 13.15 u.  Hot topics in accounting (professor Jan Verhoeye)
 • 14.30 u.  Workshop 1 (naar keuze)
 • 15.30 u.  Pauze
 • 16.00 u.  Workshop 2 (naar keuze)
 • 17.00 u.  Einde

Inhoud

Businessplan

De mini-onderneming is al lang een vaste waarde in vele klassen. Alvorens je de mini-onderneming opstart, maak je eerst een businessplan op. De opmaak van het businessplan ondersteunt ook startende ondernemers in hun strategische beslissingen. In deze sessie bieden we een gestructureerde aanpak en bespreken we stapsgewijs de opbouw van een businessplan. HOGENT heeft in samenwerking met UGent een workshop uitgewerkt waarbij een businessplan kritisch geanalyseerd en geëvalueerd wordt. Deze workshop zal uitgebreid toegelicht worden en het nodige materiaal wordt ter beschikking gesteld.

Hoe geef ik online boekhouden?

Welke aanpak verkiezen leerlingen? Wat zijn de do's en don'ts als je boekhouden online geeft. Ons Accounting-team deelt haar good practices: werken met de iPad, Excel, Powerpoint, alternatieve visualisaties, gebruikmaken van kennisclips, ...

Hot topics in accounting

In deze sessie zal de voorzitter van de CBN ingaan op enkele actuele onderwerpen en op de nieuwe adviezen.

Workshops

Kennisclips binnen economie en boekhouden (door mevr. Véronique Leuntjens en prof. dr. Evelien Opdecam)

Plots werd alles anders: onderwijs werd blended waarbij afstandsonderwijs werd gecombineerd met contactonderwijs. Ons vakdidactisch team doorliep hetzelfde proces en deelt in deze sessie haar ervaringen en praktische tips. Zij brengen veel voorbeelden op basis van experimenten met onze studenten. Uit een bevraging van de Vlaamse scholierenkoepel bij leerlingen secundair onderwijs blijkt dat de helft van de leerlingen het liefst afwisselend afstandsonderwijs en contactonderwijs heeft.
De 'switch' is nog maar pas begonnen... Klaar om deze 'switch' samen vorm te geven met kennisclips?

Boekhouden op basis van het nieuwe wetboek: Oefeningen (door mevr. Elke Minnaert en prof. dr. Patricia Everaert)

Help ik moet de rubriek kapitaal schrappen! En het MAR is ook heel erg gewijzigd. Wij voorzien voorbeelden van jaarrekening en oefeningen binnen het nieuwe wettelijke formaat!

Ondernemerschap in het onderwijs: best practices (door dr. Davy Vercruysse en mevr. Lize Vanderstraeten)

Ondernemerschap in de klas is een hot topic waarrond er reeds heel wat gebeurt. Ook in ons onderzoekscentrum loopt er doctoraatsonderzoek naar ‘entrepreneurschip education’ en meer bepaald over de rol van geslacht in dit hele debat. Wij gaan hier dieper op in en voorzien ook voorbeelden om te gebruiken in de klas.

Beeldbank link met het leerplan (door mevr. Eva Blondeel en mevr. Stefanie De Jonge)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Doorheen de jaren hebben we heel wat beeldfragmenten met een duidelijke link naar het leerplan verzameld. Deze beelddatabank wordt uitvoerig toegelicht en gedeeld met de aanwezige deelnemers.

iPad in het secundair onderwijs, hoe kunnen we dat gebruiken? (door mevr. Laura Claeys en mevr. Amelie Vanhove)

Online lesgeven is in het huidige en toekomstige lesgebeuren niet meer weg te denken. Het inzetten van o.a. een iPad in het secundair onderwijs biedt hierbij vele mogelijkheden. Tijdens deze workshop wordt het gebruik van een iPad en bijhorende applicatie toegelicht en verduidelijken we hoe u, als lesgever, hiermee aan de slag kan.

Inschrijven

Deelname is gratis, maar online inschrijven is verplicht.

Schrijf je in!

Studiemateriaal

De handouts en het gebruikte materiaal worden na de studiedag online beschikbaar gesteld via een versleutelde pagina op de website www.accountingeducation.ugent.be.

Locatie

De studiedag gaat volledig online door.

Contact

Dhr. Grégory Maes
gregory.maes@ugent.be
+32 (0)9 264 33 08