Maak kennis met de chemie van het leven en de biologie van moleculen

21 leerlingen | halve dag | € 15/sessie

Wat doen onderzoekers in een lab moleculaire biologie en biochemie? Met welke technologieën en toestellen werken ze? Wat is DNA? Wat zijn eiwitten en waarom zijn ze belangrijk voor onze gezondheid? Hoe draagt onderzoek bij tot een betere geneeskunde? Op deze en andere vragen krijgen de leerlingen een antwoord tijdens de inleidende les van deze workshop. Aansluitend is er een praktisch gedeelte waarin de leerlingen een korte demo van het laden van een DNA- of eiwitgel zien. Wie dat wenst, kan ook zelf een staaltje proberen te laden. Leerlingen kunnen onder de lichtmicroscoop naar cellen kijken. Op de confocale microscoop is een celkern en een aangekleurd eiwit binnen de cel te zien. Indien de tijd het toelaat en naargelang de doelgroep, kunnen de leerlingen hun eigen DNA uit speeksel halen, met behulp van keukenproducten.

• Doelgroep: Secundair onderwijs (ASO)
  • Periode: In onderling overleg (enkel tijdens het 1ste semester)
  • Materiaal: De leerlingen brengen per twee een klein flesje Gatorade, Aquarius of een andere sportdrank met zouten mee.
  • Locatie: Campus Rommelaere - Gent
  • Contact: