True Detective, CSI en De Ridder: fictie versus realiteit

Themawandeling

20 leerlingen | halve dag | gratis

De laatste jaren zijn crime series bijzonder populair, denk maar aan The Mentalist, CSI, Bones, Code 37 en De Ridder. Via die series en berichten in de (populaire) media vormen jongeren zich een beeld over ons politioneel en justitieel apparaat. Met deze activiteit willen we echter dieper ingaan op de realiteit van het Belgische strafrechtsysteem en de strafrechtsketen, vertrekkende van opsporing (politie), over vervolging (parket) en straftoemeting (rechtbank), tot strafuitvoering (gevangenis). Deze activiteit is geen belerende voordracht met theorie, maar een ludieke kennismaking met de verschillende aspecten van de strafrechtsketen. We confronteren de leerlingen met een aantal paradoxen en proberen die tijdens deze namiddag te weerleggen. De jongeren trekken in groepjes van vijf (naargelang het aantal inschrijvingen) de Gentse binnenstad in en vervolledigen aan de hand van bezoeken aan verschillende 'criminele plaatsen' een vragenlijst over het functioneren van politie en justitie. Via een interactief vragenspel worden de overeenkomsten - maar ook de verschillen - duidelijk gemaakt tussen fictie en realiteit.

• Doelgroep: Secundair onderwijs (ASO/TSO)
  • Periode: De themawandeling wordt eenmalig georganiseerd tijdens De Week van de Criminologie (eind april/begin mei).
  • Locatie: Campus Aula  – Gent
  • Contact:  en