Glaasje vol? Ga ermee rijden!

20 leerlingen | halve dag | gratis

In deze workshop denken de leerlingen na over de problematiek rond grondstoffen voor brandstoffen en chemicaliën. Ruwe aardolie is het meest gebruikte uitgangsmateriaal voor benzine, kerosine en diesel, evenals voor solventen, smeermiddelen, polymeren (plastiek) etc. Die grondstof is niet onuitputtelijk en bovendien niet duurzaam. Daarom moet naar alternatieven worden gezocht. Binnen de brede waaier aan mogelijkheden zoomt de klas tijdens deze sessie in op ethanol (alcohol) en biodiesel. Leerlingen gaan dieper in op de destillatie van alcohol verkregen na fermentatie en op de katalytische omzetting van natuurlijke oliën (triglyceriden) naar biodiesel (methylesters). Het mengen van de gedestilleerde alcohol en de biodiesel (samen met wat nitromethaan) levert een biobrandstof die we, als afsluiter, in een gloeimotor kunnen testen.

• Doelgroep: Basisonderwijs (3de graad) en secundair onderwijs (ASO/BSO/KSO/TSO). Het niveau wordt aangepast aan de doelgroep.
  • Periode: In onderling overleg
  • Materiaal: Deelnemers brengen een eigen labojas en (eventueel) een veiligheidsbril mee.
  • Locatie: Tech Lane Ghent Science Park (Campus A) – Zwijnaarde
  • Contact: