Onderzoek: de motivatie achter de Dodentocht

ugentdodentochtlogoClick here to read this page in English

'Dodentocht volzet binnen twee uur' (De Standaard, 25 maart 2019). Het razendsnelle tempo waarop dit evenement werd uitverkocht, doet de vraag rijzen waarom mensen zich aan dit avontuur wagen. Velen spreken van 'wilskracht' en het uitdagen van je 'mentale grenzen', maar wat bedoelt men hier net mee?

Om een antwoord te krijgen op deze vragen sloegen de organisatoren van de Dodentocht en onderzoekers aan de universiteit Gent de handen in elkaar. Met dit onderzoek willen ze bestuderen waarom mensen gemotiveerd zijn om deel te nemen aan de Dodentocht. Wat is de drijfveer van de wandelaar? Hangt hun motivatie samen met verschillen in hun beleving en prestatie? Via deze pagina willen we het onderzoek voorstellen:

“Het Dodentochtgevoel is geen fysiek maar een mentaal gevoel. Het gevoel dat je krijgt nadat je vanuit het diepste dal terug naar de oppervlakte bent gekropen, enkel en alleen op wilskracht.” - Jef Cauwenberghs (een jonge ongetrainde reporter die voor de allereerste keer deelnam aan de Dodentocht, 2015).

Laatste nieuwtjes

25-12-2019 De eerste resultaten zijn er!

We delen graag met jullie de eerste resultaten van de Dodentochtstudie. Je vindt deze hier (klik hier).

Ben je benieuwd naar meer? Op 5 maart 2020 organiseren we een infoavond waar we het hele verhaal brengen. Iedereen is welkom!

Inschrijven voor de infoavond doe je via volgende link: https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/dodentochtstudie

Opgelet: Je kan meerdere personen inschrijven door voor elke persoon de inschrijvingslink in te vullen.

12-08-2019 De Dodentocht is voorbijDodentochtstudievoorbij

De 50ste editie van de Dodentocht zit erop. Het werd een editie met een mooi wandelweer waarbij meer wandelaars dan ooit de finish konden bereiken. Tijdens deze editie hadden wij de prachtige kans om te onderzoeken waarom mensen deelnemen aan de Dodentocht, dit door zowel voor, tijdens en na de Dodentocht deelnemers een vragenlijst te laten invullen. 

We willen hierbij alle wandelaars bedanken die ons geholpen hebben in dit onderzoek. Zowel voor al na zagen we dat velen enthousiast waren om onze online vragenlijst in te vullen. Tijdens de tocht stonden we versteld van de doorzetting, vriendelijkheid en steun die wandelaars ons boden aan onze vier UGent-standen in Ruisbroek, Merchtem, Lippelo en Sint-Amands. Zo konden honderden wandelaars de moed bijeen rapen om ons te helpen en aan onze stand of op de smartphone een korte vragenlijst in te vullen. 

Daarnaast willen we graag alle vrijwillige medewerkers bedanken die ons geholpen om de UGent-standen te bemannen tijdens de Dodentocht. Zowel in de late als vroege uurtje konden wij rekenen op 32 medewerkers die met vol enthousiasme en bereidwilligheid wandelaars konden uitnodigen een vragenlijst in te vullen. Dit deden ze zowel op de standen als al wandelend bij het voorlezen van een vragenlijst. Zonder jullie was dit onderzoek praktisch niet haalbaar geweest!

Vanaf nu start het verwerken en analyseren van de data. We houden alle deelnemers, medewerkers en ook alle bezoekers van deze website op de hoogte van de resultaten.

07-08-2019 De afhaaldagen zitten erop!derde afhaaldag Dodentocht

Vandaag, woensdag 7 augustus, vond de derde en laatste afhaaldag plaats in de sporthal in Bornem. Vanaf nu zitten we in een rechte lijn richting de Dodentocht. We mochten vandaag, tot onze grote vreugde, nog vele nieuwe inschrijvingen ontvangen van geïnteresseerde wandelaars. Zo werden de lange wachttijden nuttig ingevuld door het invullen van de eerste vragenlijst (voor de start van de Dodentocht). Andere deelnemers ontvingen hun deelnemersbadge en hun lichtje. We kijken er alvast naar uit om in de nacht de vele deelnemers aan het onderzoek te zien schijnen!

Deelnemers die hun badge en lichtje nog niet konden ophalen, kunnen deze verkrijgen aan onze stand in de tent in Bornem, vrijdag overdag, of aan onze eerste stand in Ruisbroek tijdens de Dodentocht.

 

05-08-2019 Deel 1 actief: 'Waarom neem jij deel aan de Dodentocht? 'screenshot vragenlijst 1

De eerste vragenlijst (voor de start van de Dodentocht) werd verstuurd naar alle deelnemers. Geïnteresseerd om deel te nemen aan het onderzoek? 

 

 

03-08-2019 We zijn er klaar voor!Medewerkers UGent Dodentocht

Vandaag vond de tweede afhaaldag plaats. Opnieuw wisten vele wandelaars onze UGent infostand te bezoeken voor vragen en informatie betreffende ons onderzoek. Als resultaat schreven vele geïnteresseerde wandelaars zich in om ons te helpen in ons onderzoek naar de motivatie van de Dodentocht. We zijn heel blij met dit enthousiasme en kijken er volop naar uit! 

Niet alleen bij de wandelaars, maar ook bij ons stijgt de 'Dodentochtkoorts'. De voorbereidingen zijn in een stroomversnelling gekomen en ons team doet er alles aan het comfort van de wandelaars tijdens de Dodentocht te behouden. Ze zijn op onze standen (Ruisbroek, Merchtem, Lippelo, Sint-Amands) ten allen tijde beschikbaar. Je kan ze herkennen aan het gele UGent-Dodentocht t-shirt!

Nog enkele praktische zaken:

Op maandag 5 augustus zal de eerste vragenlijst via mail verstuurd worden naar deze deelnemers. Ook zullen de vragenlijsten op onze website beschikbaar zijn. 

Vergeet woensdag 7 augustus of vrijdag 9 augustus op onze stand je deelnemersbadge en gadget niet af te halen! 

 

 

27-07-2019 Je vindt ons op de afhaaldagenafhaaldag

Op zaterdag 27 juni vond de eerste afhaaldag plaats. Vele enthousiaste wandelaars kwamen daar hun badge afhalen voor hun deelname aan de Dodentocht 2019. Ook wij zijn aanwezig met een stand waarbij je alle info kan vinden over het onderzoek, ons kan aanspreken en vragen stellen, maar ook kan je je hier inschrijven om deel te nemen aan het onderzoek. Deelnemers die reeds ingeschreven zijn kunnen hier hun deelnemersbadge afhalen met het bijbehorende gadget

Breng ons zeker een bezoekje! 

Tot dan!

Het onderzoek

Infofilmpjes

Aan het woord zijn André De Clerck (voorzitter Dodentocht vzw en coördinator cel Field), Stéphanie De Leenheer (coördinator Cel Intern) en Maarten Vansteenkiste (professor ontwikkelings- en motivatiepsychologie). Opnames, montage en muziek gemaakt door Joachim Waterschoot.

 

Infofilm 1: het ontstaan van de Dodentocht Infofilm 2: de motivatie achter de Dodentocht Infofilm 3: het onderzoek

  

Hoe zag het onderzoek eruit?

Een deelname aan de studie bestond uit:

 

Wanneer?

Vooraf

Tijdens

Achteraf

Vanaf 5 augustus

op 27.3 km

op 53.7 km

op 72 km

op 89.8 km

Vanaf 10 augustus

Wat?

Online vragenlijst

 

Via smartphone of via papier

Al wandelend of aan onze Ugent infostand

Online vragenlijst

In je mailbox

Duur?

14 min.

1 min.

1 min.

1 min.

1 min.

13 min.

 Waarom deelnemen?

  • Zo kom je te weten wat de motivatie is van wandelaars van de Dodentocht om deel te nemen.
  • Zo kunnen we meten hoe groot de rol is van motivatie in de prestatie en de beleving van deelnemers aan de Dodentocht.
  • Zo kunnen wij je volgend jaar nuttige tips en advies bezorgen om vol te houden.
  • Zo draag jij bij aan wetenschappelijk onderzoek.

 

Meer informatie?

Je kan ons vinden aan onze UGent-infostand tijdens de afhaaldagen en tijdens de Dodentocht.

Download hier onze banner met een overzicht van het onderzoek.

 

"De grootheid van een mens is niet te meten aan zijn verwezenlijkingen, maar aan zijn aspiraties..." - Een wandelaar na zijn opgave in 1981. 

Resultaten

Klik hier om de eerste resultaten van de Dodentochtstudie te bekijken.

Na de infoavond van 5 maart zullen we het hele verhaal online zetten via dezelfde link.

Contact en info

Voor al je vragen en informatie kan je terecht bij volgende personen:

    Een samenwerking van:

    Logo UGent Dodentocht