Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op overlijden door COVID19 met een derde verminderen

(23-04-2021)

Doet bewegen coronasterfte dalen?Recent verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Sports Medicine het artikel "Effects of Regular Physical Activity on the Immune System, Vaccination and Risk of Community-Acquired Infectious Disease in the General Population: Systematic Review and Meta-Analysis"

Onderzoek werd uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Prof. Sebastien Chastin (Glasgow Caledonian University & Universiteit Gent) in samenwerking met Prof. Jan Bourgois & dr. Jasmien Dumortier (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, Universiteit Gent)

Belangrijkste bevindingen:

• Lichamelijke activiteit is niet alleen goed voor je mentale en algemene gezondheid maar versterkt het immuunsysteem waardoor de kans op besmetting met een infectieziekte vermindert met 31%
  • verlaagt het risico om te sterven aan infectieziekten zoals COVID-19 met 37%
  • de doeltreffendheid van vaccinaties verhoogt met 40%

Uit het onderzoek bleek dat 30 minuten activiteit vijf dagen per week of 150 minuten per week die je lichtjes buiten adem brengen, zoals wandelen, hardlopen, fietsen en versterkende oefeningen, een enorme impact kunnen hebben op de immuniteit tegen infectieziekten zoals COVID-19.

Deskundigen roepen dan ook op tot campagnes om lichaamsbeweging te bevorderen in de strijd tegen het COVID-19-virus.

Bekijk alvast dit kort animatie filmpje