Is de ochtend het beste moment om te sporten ?

(02-03-2020)

Artikel "Het Nieuwsblad": 29/02/2020 - Prof. Jan Bourgois

Vroeg sporten. Dat doen mensen die zich er goed bij voelen of zij die gewoon alleen 's ochtends kunnen. Omdat ze pakweg rekening houden met optimale condities, zoals een surfer. “Maar het is niet voor iedereen weggelegd”, zegt professor Inspanningsfysiologie Jan Bourgois (UGent). “Het hangt ook af van je chrono-type. Een ochtendmens zal er minder moeite mee hebben dan een middag- of avondmens.”

“Het is normaal dat mensen die 's ochtends vroeg in actie schieten zich daarna heel energiek voelen. Hun
lichaam is aangepord om wakker te worden, er zijn prikkels naar de hersenen gestuurd”, aldus Bourgois. “Dat effect is vooral op cognitief vlak voelbaar. Je kunt je beter concentreren op de taken die volgen.”

Toch is de ochtend voor velen niet het beste moment om intensief te gaan sporten. “Ik wil niet veralgemenen, want sporten is een zeer individuele zaak. Maar het blijkt wel zo te zijn dat het ideale moment om aan uithouding en kracht te werken tussen vier en zes uur in de namiddag ligt. Ons lichaam is er dan klaar voor, is volledig opgewarmd. Later sporten heeft vaak een negatief effect op de slaap.”

“Wie op een nuchtere maag traint, verbrandt ook meer vet dan iemand die al verschillende maaltijden achter de kiezen heeft. Het kan dus zijn dat je sneller gewicht verliest door 's ochtends te trainen.” Áls je lang genoeg sport aan lage intensiteit. “Ons vetmetabolisme werkt immers pas optimaal vanaf dertig minuten.”