Jonge onderzoeker wint prestigieuze prijs voor studie naar gokken in sportclubs

(09-10-2020)

Bram Constandt (29), als onderzoeker verbonden aan de UGent ontving onlangs de ESMQ New Researcher Award van de European Association for Sport Management. Niemand in de Benelux ging hem daarin voor. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar gokken in Vlaamse sportclubs.

Je kan er niet meer naast kijken: reclame en sponsoring brengen de goksector almaar meer in beeld op en naast het sportveld. Om in de kaart te brengen hoe groot het fenomeen van gokken in de Vlaamse sportwereld is, organiseerde het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) een groot onderzoek. Dat gebeurde in samenwerking met de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. Bram Constandt uit Westende werkte daar als postdoctoraal onderzoeker intens aan mee en wordt daarvoor nu beloond met een prestigieuze internationale award.

“De ESMQ New Researcher Award wordt jaarlijks door de gerenommeerde European Association for Sport Management uitgereikt aan een jonge beloftevolle onderzoeker”, legt Bram uit. “Ik haalde het van onderzoekers uit de VS en Canada. Het is voor mij een hele eer, zeker omdat ik de eerste uit de Benelux ben die hiermee wordt beloond.”

Zijn bevindingen zijn op zijn minst opmerkelijk. “Gokken op sport is sterk genormaliseerd. Er wordt vaak onvoldoende stilgestaan bij de risico's. Het valt op dat er bovendien weinig stigma aankleeft, terwijl dit bij andere gokvormen wel zo is. Onder de teamsporten valt het overigens op dat er bij de voetbalclubs zowel meer regelmatige gokkers als risicovolle gokkers zijn dan in andere sporttakken.”

Populair bij jongeren

Het onderzoek van VAD en de UGent toonde ook aan dat sportweddenschappen de populairste vorm van gokken is bij minderjarigen, ook al is het verboden. Mensen uit sportclubs spelen vijf keer vaker op sportweddenschappen en gokken meer dan tien keer vaker op een risicovolle manier.

Artikel en fotomateriaal door Dany Van Loo - Nieuwsblad 09/10/2020