GEANNULEERD - Cursus 48 - Inleiding tot de dentale therapie voor obstructief slaapapneu syndroom

Wanneer
13-11-2020 van 09:00 tot 17:00
Waar
Huis van de Bouw – Tramstraat 59 – 9052 Zwijnaarde
Voertaal
Nederlands
Door wie
Drs. De Meyer Mich / Dr. Renaat Coopman
Voeg toe aan mijn agenda

Hoorcollege - Inleiding tot de dentale therapie voor obstructief slaapapneu syndroom

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) behoort tot de gekende slaapdisfuncties, meer bepaald tot de slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen.

Snurken en ongewone dagelijkse vermoeidheid zijn mogelijks de eerste en zeer belangrijke symptomen van OSAS. Ondanks veelvuldige hilarische opmerkingen, wordt snurken als zeer sociaal storend ervaren door de slaapgenoten. De ongecontroleerde vermoeidheid lijdt tot ernstige concentratiestoornissen en is vaak de mogelijke oorzaak van verkeersaccidenten of ongelukken in de privésfeer.

Epidemiologische cijfers zijn zeer prominent: voor milde OSAS (AHI ≥ 5) een prevalentie van 3 tot 28% en matige OSAS (AHL ≥ 15) een prevalentie van 1 tot 14%.

De antropologische evolutie en de levenslijn van kind tot volwassenen spelen een grote rol in de causaliteit van het ontstaan van Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Comorbiditeit van o.a. cardiologische aandoeningen zijn alom gekend en ruimschoots wetenschappelijk aangetoond.

De toegang van de tandarts tot deze discipline is voornamelijk in België nog zeer pril. Er is nu op RIZIV-niveau een gereglementeerde erkenning van de potentiële dentale behandeling van deze niet onbelangrijke OSAS-patiëntengroep.

De dentale behandeling van de OSAS-patiënten situeert zich voornamelijk in het indicatiegebied van milde tot matige apneu (AHI-index 0 – 25) (volgens het ‘Evidence Based Medicine’ rapport van de prestigieuze Cohrane groep).

 

Tijdens het hoorcollege zal de noodzakelijke kennis over de slaapgeneeskunde worden gepresenteerd. Diverse niet dentale en dentale therapeutische interventies zullen worden toegelicht. Tevens zal er uitvoerig de rol van de tandarts en de tandtechnische aspecten worden besproken met een oog voor de klinische en praktische aspecten van deze belangrijke problematiek.

 

DOELGROEP: Algemeen tandarts

BIJDRAGE: 230 euro / leden Dent-Alumni 190 euro

                    Koffie, lunch en syllabus inbegrepen

AANTAL DEELNEMERS: max. 40

ACCREDITERING EN DEELGEBIED: 40 AE/DG 1 (20AE) DG 7 (20AE) aangevraagd*

Inschrijven voor cursus