VOLZET - Cursus 19 - Bruxisme, schade en pijn: waar zit de link? Klinische aspecten voor diagnose en beleid

Wanneer
08-05-2020 van 14:00 tot 17:30
Waar
UZGent – Ingang 22 – Tandheelkunde
Voertaal
Nederlands
Door wie
Prof. dr. Linda Van den Berghe
Voeg toe aan mijn agenda

Hoorcollege - Bruxisme, schade en pijn: waar zit de link? Klinische aspecten voor diagnose en beleid

Gebitsslijtage door bruxisme of erosie of een combinatie van beide zien we regelmatig in de dagelijkse praktijk, dit zowel bij kinderen als volwassenen en niet echt typisch voor bepaalde leeftijdsgroepen.

Bruxisme is geen levensbedreigend probleem maar kan een ernstige impact hebben op de levenskwaliteit van elke mens, meer specifiek onder de vorm van dentale problemen (intern en extern), schade aan restauraties, functionele stoornissen voor de kaken en kaakgewricht, pijn in de orofaciale regio en spanningshoofdpijn.

Bruxisme wordt beschouwd als een bewegingsstoornis gekenmerkt door klemmen, knarsen of opspannen zonder tandcontacten.

Tandslijtage door bruxisme ontstaat vooral ten gevolge van excessieve repetitieve tandcontacten en kan allerlei vormen aannemen tot zelfs barsten die doorlopen tot in het wortelgedeelte of defecten aan de tandhalzen door abfractie van glazuur en wortelcement.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen waakbruxisme (overdag, zijnde klemmen en tikken) en nachtelijk bruxisme (klemmen en knarsen). Dit laatste wordt beschouwd als een slaap-gerelateerde bewegingsstoornis.

Er zal breder ingegaan worden op de verschillende vormen van bruxisme en eventuele diagnostische verschillen, de grootorde van hun impact en de al dan niet mogelijke klinische aanpak ervan.

 

DOELGROEP: Algemeen tandarts

BIJDRAGE: 170 euro / leden Dent-Alumni 130 euro

                     Koffie en syllabus inbegrepen

AANTAL DEELNEMERS: max. 36

ACCREDITERING EN DEELGEBIED: 20 AE/DG 7 aangevraagd*

Inschrijven voor cursus