WACHTLIJST - Cursus 45 - Hedendaagse toepassingen van biokeramische materialen in de endodontologie en kindertandheelkunde

Wanneer
14-11-2019 van 09:00 tot 15:30
Waar
Huis van de Bouw - Tramstraat 59 - 9052 Zwijnaarde
Voertaal
Nederlands
Door wie
Prof. dr. Rita Cauwels, Prof. dr. Mieke De Bruyne, Prof. dr. Luc Martens & Dr. Maarten Meire
Voeg toe aan mijn agenda

Hoorcollege - Hedendaagse toepassingen van biokeramische materialen in de endodontologie en kindertandheelkunde

Met MTA (mineral trioxide aggregate) werden de biokeramische materialen (BM) in de endodontologie geïntroduceerd. MTA werd initieel onder andere gebruikt voor het creëren van een apicale afdichting in brede kanalen, het afdichten van perforaties en het vullen van retropreparaties bij periradiculaire chirurgie. Inmiddels werden nieuwe variaties ontwikkeld en kwamen er tal van BM op de markt.

Met de opkomst van deze BM werd ook overgegaan tot nieuwe behandelings-technieken. Zo wordt bij open apices meer en meer overgegaan tot regeneratie-technieken in plaats van apexificatie. Ook gaan stemmen op om ook bij (on)volgroeide elementen bij bepaalde indicaties het gezonde deel van de pulpa te behouden in plaats van deze volledig te verwijderen.

Het gebruik van BM wordt aanbevolen bij pulpotomie in het melkgebit en bij diep carieuze lesies waarbij directe en indirecte cappings succesvol blijken.

Recent werden ook biokeramische sealers ontwikkeld. Het gebruik van deze sealers in combinatie met een single cone vultechniek wordt gepromoot

In deze cursus wordt aandacht besteed aan de eigenschappen van de biokeramische materialen als vulmateriaal en als sealer en worden zoveel mogelijk indicaties klinisch geillustreerd alsook wetenschappelijk onderbouwd.

 

DOELGROEP: Algemeen tandarts

BIJDRAGE: 190 euro / leden Dent-Alumni 170 euro

                     Koffie, lunch en syllabus inbegrepen

AANTAL DEELNEMERS: max. 40

ACCREDITERING: 30 AE - DG 5

Inschrijven voor cursus