Lezing ‘Algorithm based medicine: old statistics wine in new machine learning bottles?’

30-09-2021 van 16:00 tot 17:30
Campus UZ Gent – Auditorium B (2K3) of livestream via MS Teams
Door wie
Wim Ceelen
wim.ceelen@ugent.be

Deze lezing wordt georganiseerd door onze vakgroep.

Gastspreker:

Universitair docent Maarten van Smeden (Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnszorg, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland)

Inhoud:

"De geneeskunde lijkt aan het begin van een nieuw tijdperk te staan door de vele veelbelovende ontwikkelingen in machine learning (ML). Een deel van die belofte is dat ML de traditionele statistische modellering zal verbeteren. Een andere belofte is dat ML beter zal presteren dan artsen. In deze lezing zal ik een paar medische instellingen belichten waar ML zijn beloften lijkt na te komen, en sommige waar dat niet het geval is. Een aantal uitdagingen voor eerlijke vergelijkingen tussen machine learning, traditionele statistische modellering en artsen zullen worden geïdentificeerd en besproken. Ten slotte zal ik speculeren over de toekomstige rol van machine learning, traditionele statistische modellering en artsen in op algoritmen gebaseerde geneeskunde."