Virtuele microscopie

Virtuele microscopie is een digitaal alternatief voor conventionele microscopie. Het is met andere woorden een simulatie van klassieke microscopie via PC.

Daarvoor worden cel- en weefselpreparaten in hun totaliteit bij hoge resolutie ingescand. Men bekomt een gedigitaliseerd beeld op het computerscherm waarin kan genavigeerd en gezoomd worden.

Waar wordt Virtuele Microscopie gebruikt?

Onderwijs

Virtuele microscopie wordt toegepast in het morfologisch biologisch onderwijs (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Faculteit Diergeneeskunde).

De studenten kunnen er hetzij zelfstandig hetzij begeleid gebruik van maken voor opleidingsonderdelen als histologie en pathologie.

Virtuele microscopie wordt ook geïntegreerd binnen Minerva (E-platform voor studenten) in het kader van het 'Blended learning project'.

Ziekenhuis

Ook in het ziekenhuis kan virtuele microscopie aangewend worden in disciplines als hematologie en anatomopathologie zowel voor telemicroscopie als voor opleiding van assistenten.

Onderzoek

Tenslotte is virtuele microscopie aan de UGent een onderzoeksonderwerp in het kader van een doctoraat.

Verschillende aspecten worden nagegaan o.a. technische specificaties, histologisch kennisniveau na virtuele microscopie en belang van virtuele microscopie in de electronenmicroscopie (publicatielijst).

Scanning faciliteit

apparatuur

Contact: projectcoördinator

Sylvia Mione, MD
Sylvia.Mione@UGent.be

Tel: 09 332 51 34
Fax: 09 332 38 23

Universiteit Gent
Vakgroep Medische Basiswetenschappen
Weefselengineering - 6de verdieping Blok B3
De Pintelaan 185
B-9000 Gent