Allergienetwerk

Het Allergienetwerk aan de Universiteit Gent verzorgt multidisciplinair fundamenteel en translationeel onderzoek met onderzoeksgroepen op het gebied van allergie en immunologie. Prof. Dr. Philippe Gevaert richtte het allergienetwerk op in 2008. In het Netwerk brengen specialisten van diverse disciplines hun kennis en ervaring samen om de nodige inzichten te verschaffen voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek op gebied van allergie.

Het allergienetwerk aan het Universitair Ziekenhuis Gent is een multidisciplinair netwerk van clinici betrokken bij de zorg van patiënten met allergie: Dermatologie, Neus-, keel- en oorheelkunde, Oogheelkunde, Gastro-enterologie, Pediatrische Gastro-enterologie, Longziekten, Pediatrische Longziekten, Anesthesie en Spoedgevallendienst. Omdat allergie dikwijls gepaard gaat met verschillende klachten, hebben de patiënten dikwijls advies nodig van verschillende specialisten. Het inter-service zorgnetwerk voorziet een antwoord op de symptomatische en therapeutische provocaties die ontstaan wanneer verschillende disciplines consequent en efficiënt moeten samenwerken. Om een duurzame topverzorging te garanderen, wordt kennis en expertise up-to-date gehouden. De huidige kennis wordt continu gechecked met de huidige wetenschap.

Dit netwerk heeft een omgeving gecreëerd die multidisciplinair fundamenteel en translationeel onderzoek promoot met onderzoeksgroepen op het gebied van allergie en immunologie aan de Universiteit Gent.

Leden

Stafleden en
gedoctoreerde onderzoekers

doctoraatskandidaten

Technische staf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Patricia Oosterlinck
  • Liesbet De Groote

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoeksfocus

  • Allergische rhinitis en allergen specifieke immunotherapie
  • Neuspoliepen en nieuwe monoclonale antibody behandelingen
  • Voedingsallergie – zekerheid en opsporing

Samenwerking

Het Allergienetwerk van het Universitair Ziekenhuis Gent is een samenwerkingsplatform tussen verschillende disciplines op vlak van allergische ziektes. Dit is een platform van expertise aangaande allergie. Specialisten van de relevante disciplines brengen hun kennis en ervaring bijeen om de nodige inzichten te verschaffen in wetenschappelijk en klinisch onderzoek.

De Universiteit Gent en Prof. Paul Van Cauwenberge waren de stichters van GA2LEN (Global Allergy and Asthma European network of excellence). Dit project maakte deel uit van het 6de Europese kaderprogramma, wat de integratie van moleculaire, genetische en klinische kennis op gebied van astma en allergie als doel had. Het Allergienetwerk van het Universitair Ziekenhuis Gent is een GA2LEN gecertificeerd netwerk van Excellentie. Verder participeert ons labo in andere Europese projecten zoals PREDICTA en MEDALL, die deel uitmaken van het 7de Europese kaderprogramma.

Het Allergienetwerk van het Universitair Ziekenhuis Gent en Prof. Dr. Philippe Gevaert zijn betrokken bij de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI). Hij is lid van het wetenschappelijk programma Comitévan de EAACI. The European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) is de leidende professionele organisatie op vlak van allergie, die topkwaliteit bevordert in klinische zorg, onderwijs, training en basis en translationeel onderzoek, dit alles om de gezondheid van de allergische patiënten te verbeteren. Momenteel is hij de secretaris van de EAACI NKO afdeling.

Het Allergienetwerk van het Universitair Ziekenhuis Gent en Prof. Dr. D. Dehenauw zijn bevoegd in epidemiologisch onderzoek van voedselallergie in de HELENA studie (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence), die deel uitmaakt van het 6de Europese kaderprogramma.

Op nationaal vlak is er een nauwe samenwerking met ILVO (Institute for Agricultural and Fisheries Research). Het ILVO en het Allergienetwerk maken gebruik van doctoraatsstudenten: Marjolein Vandekerckhove and Kaatje Van Vlierberghe. Dit transnationall project maakt gebruik van phage display technologie voor de selectie van monoclonale antibodies in allergenen onderzoek en pathologie. De samenwerking met ILVO hoogst complementair. ILVO is gespecialiseerd in het ontwikkelen van betere detectietools om specifieke epitopes op te sporen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Het Allergienetwerk heeft de kennis en vaardigheden om de resultaten van de screening op een veilige en gecontroleerde manier te verwerken bij patiënten met voedselallergie.

Verder is er nog een nauwe samenwerking met Prof. Bart Lambrecht van de VIB (Flemish Institute for Biotechnology) op veel aspecten van allergie en nieuwe behandelingen van allergie. Relevant voor voedselallergie is er een onderzoeksproject voor post-lever transplant voedsel allergie bij kinderen met de volgende onderzoekers: Prof. Dr. M. Van Winckel en Dr. R. De Bruyne (Pediatrische Gastro-enterologie), Prof. Dr. H. Lapeere (Dermatologie), en VIB Prof. Dr. B. Lambrecht en Dr. M. Dullaers.

Het Allergienetwerk van het Universitair Ziekenhuis Gent heeft verschillende industriële banden en onderzoeksproject-ondernemingen zoals MSD, GSK, Stallergenes, ALK, Ablynx, Novartis, Genentech, Sanofi, Biomay en Bekaert Textiel. In het bijzonder heeft het Allergienetwerk een klinisch trial center met een toegewijd en een GCP-certificated team.

Het Allergienetwerk heeft ook een band met Living Tomorrow (Vilvoorde), waar allerlei toepassingen rond voedselallergie en voedselveiligheid voorgesteld worden in het project: “Mijn gezondheid, vandaag en morgen”.

Verdedigde doctoraten

Contactafbeelding poli 1

Campus UZ Gent

1P1 (ingang 69)

C. Heymanslaan 10

B - 9000 Gent BELGIUM

Allergieverpleegkundigen: Patricia Oosterlinck en Liesbet De Groote

Telefoon: +32 9 332 67 08