Panel discussion

Wetenschapscommunicatie: Hoe als onderzoeker omgaan met de pers? (NL)

De tijden dat een onderzoeker zich leek op te sluiten in een labo zijn voorbij. Om het draagvlak voor wetenschappelijk onderzoek te vergroten, heeft het breed publiek nood aan correcte informatie over wetenschap. Wetenschapscommunicatie is ook meer dan enkel een informatiestroom in één enkele richting. We dienen te streven naar bewustwording, actieve betrokkenheid en deelname van alle belanghebbenden (o.a. onderzoekers, burgers, patiënten, beleidsmakers, industrie) doorheen het volledige onderzoekstraject. De finale doelstelling is het aligneren van het onderzoek met de waarden, noden en verwachtingen van de samenleving. Met dit debat worden onderzoekers gemotiveerd om meer naar buiten te komen met hun onderzoek en de maatschappelijke impact ervan.

Moderator Sven Pichal

Sven Pichal is sinds 2000 aan de slag voor de VRT en werkte daar mee aan tal van radio- en televisieprogramma’s. Je kent hem misschien van Peeters & Pichal (Radio 1) of Volt (Eén). Nu is hij aan de slag bij Het Journaal (Eén) en De Inspecteur (Radio 2). Hij geeft ook vaak lezingen over hoe machtig de consument is en modereert vaak debatten en gesprekken over wetenschap.

Panellid Katleen Bracke

Katleen Bracke was 18 jaar journalist bij de VRT met bijzondere interesse voor wetenschap. Ze was vooral betrokken bij de radio met onder meer Radionieuws, De Wereld Vandaag, Jongens & Wetenschap en Karrewiet. Momenteel is ze hoofdredacteur van ‘Universiteit van Vlaanderen’. Hierbij delen Vlaamse topwetenschappers in colleges van 15 minuten de spannendste inzichten uit hun vakgebied. Vanuit deze achtergrond heeft ze bijzondere interesse in wetenschapscommunicatie.

Panellid Hetty Helsmoortel

Hetty Helsmoortel is kankeronderzoeker aan de Universiteit Gent, doctor in de gezondheidswetenschappen en een helder en gepassioneerd verteller over alles wat met wetenschap te maken heeft. Ze verschaft regelmatig tekst en uitleg in De Afspraak op Canvas, zit maandelijks in de Nerdland podcast van Lieven Scheire, is dikwijls te horen op Radio 1, schrijft af en toe een column voor De Morgen en EOS en geeft vaak gesmaakte lezingen voor het grote publiek. Momenteel trekt ze met een interactieve voorstelling over CRISPR door Vlaanderen.

Panellid Christophe Stove

Professor Christophe Stove is hoofd van het Laboratorium voor Toxicologie aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Het lab voert niet alleen onderzoek uit maar biedt ook services aan zoals forensisch toxicologisch onderzoek voor de Federale Overheidsdienst Justitie. Binnen deze context wordt Christophe Stove regelmatig door de pers gecontacteerd om uitleg te verstrekken over zaken van openbaar belang met een toxicologisch relevante vraag.

Panellid Tine Dezeure

Tine Dezeure heeft 13 jaar in de media gewerkt als nieuwsjournalist. Eerst bij de regionale zender in West-Vlaanderen Focus-WTV en daarna 10 jaar bij de VRT-radio. In september 2016 stapte zij over naar ‘de andere kant’ en werd persattaché bij de Universiteit Gent. Samen met Stephanie Lenoir geeft ze er advies over alle pers-gerelateerd vragen aan de Universiteit Gent. Ze verspreiden onderzoeksnieuws, beleidsmatig nieuws, sturen persberichten uit en zorgen ervoor dat deze ook op de sociale media accounts van de Universiteit Gent leven.