Bachelor in de Geneeskunde

Heb je interesse in de bachelor Geneeskunde aan de UGent, dan kan je onze opleiding hieronder online ontdekken op je eigen tempo.

Voorstelling van de opleiding

Het beroep van arts is zonder twijfel één van de meest fascinerende. Wie wordt niet geboeid door het wondere functioneren van het menselijk lichaam? De kennis hierover omzetten in het genezen van zieken én in het verbeteren van de volksgezondheid vormt voor veel jongeren een bijzonder boeiende uitdaging. De artsenopleiding is echter meer dan het bijbrengen van medische en technische vaardigheden. Als arts moet je immers ook over een hoge dosis psychologisch inzicht beschikken omdat de arts voor velen het eerste aanspreekpunt is bij problemen die het medische vaak overstijgen.

Bekijk het volledige programma en brochure

Welkomwoord Voorzitter Opleidingscommissie

Vaardighedenonderwijs in het Skillslab

Studenten aan het woord

Vereiste voorkennis

Toelatingsexamen arts

Als je geneeskunde wil studeren, moet je slagen én gunstig gerangschikt zijn voor het tweeledige toelatingsexamen. In het eerste deel (kennis en inzicht in de wetenschappen) wordt je begripsniveau getest van de basiswetenschappen wiskunde, fysica, chemie en biologie. Het tweede deel toetst de generieke competenties die voor een toekomstige arts belangrijk zijn.

...en de specifieke vaardigheden

Naast kennis en inzicht in de wetenschappen is de algemene intelligentie en inzet ook doorslaggevend in het succesvol afronden van de opleiding. Bovendien vormt een sterk geheugen een belangrijke vereiste voor zowat alle medische vakken. Ook interesse voor de studie van de mens in al zijn facetten en een sterke motivatie zijn onmisbaar. De basisopleiding duurt tenslotte zes jaar.

De verschillende specialisatiemogelijkheden (huisarts, chirurg, internist, radioloog ...) veronderstellen telkens specifieke geschiktheidseisen zoals zin voor observatie, organisatietalent, hand­ en contact­vaardigheid enz. Die vaardigheden worden tijdens de opleiding in belangrijke mate aangeleerd. Die leerervaringen helpen je om een toekomst­gerichte keuze te maken.

Alles over studeren aan de UGent

In de universiteit spreken we over een academiejaar, over studiepunten, leerkrediet ... Allemaal nieuwe begrippen die horen bij het studeren aan de UGent. Kom te weten wat dit allemaal betekent:

Contact

Zit je nog met vragen? Spreek ons aan:

Evelien Van Waes (trajectbegeleiding faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen)
Evelien.VanWaes@UGent.be