Master of Science in de Gezondheidsbevordering

De infodag van donderdag 23 april 2020 is geannuleerd. Dat vinden we zelf erg jammer, we hadden je graag ontmoet.

Gelukkig kan je onze opleiding ook online ontdekken op eigen tempo.

Hieronder kan je alle info vinden over de opleiding.

Zit je na het lezen van al deze info toch nog met vragen?

Dan ben je van harte welkom op onze chatsessies.

Op volgende dagen kan je deelnemen aan een chatsessies met het opleidingsteam. Je zal ook vragen kunnen stellen aan een studentenvertegenwoordiger. Gelieve er wel rekening mee te houden dat onderstaande info (zie “voorstelling van de opleiding”met oa ingesproken PPT) over de opleiding niet meer zal overlopen worden. Het is dus de bedoeling dat je deze info op voorhand reeds hebt doorgenomen.

Je kan deelnemen door te klikken op de links.

Bekijk voordien zeker de handleiding met instructies

Indien je dit wenst, mag je gerust al wat vragen doorgeven via Katelijne.demeyere@ugent.be. Deze vragen komen dan zeker aan bod tijdens de sessie. Dit is uiteraard niet verplicht. Je kan je vragen ook gerust tijdens de chatsessie stellen.

Voorstelling van de opleiding

Er is een groeiende nood aan deskundigen op het vlak van gezondheidsbevordering. De primaire preventie van een aantal chronische aandoeningen (hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, obesitas …) wordt steeds belangrijker. Patiënten hebben voorlichting en begeleiding nodig (patiënteneducatie) bij het aanpassen van hun leefstijl in het kader van een vaak levenslange ambulante behandeling. Het effect van de omgeving op onze gezondheid en de druk die uitgaat van omgevingsfactoren op het gezondheidsgedrag van de populatie zijn niet te onderschatten. Zo is er een toenemende aandacht voor het organiseren van rookvrije omgevingen, het voeren van een gezondheidsbeleid in scholen en bedrijven…

Een systematische en planmatige aanpak voor de gezondheidsprogramma’s is dan ook uitermate belangrijk. De opleiding zorgt voor een goede kennis van theorieën die dergelijke programma’s kunnen onderbouwen en van methoden om die programma’s op hun waarde en effect te evalueren. Gezondheidsbevordering is sterk multidisciplinair: het is een combinatie van gedragswetenschappen, sociale wetenschappen, medische en paramedische wetenschappen, communicatiewetenschappen e.a.

Voorstelling van de opleiding tot master in de gezondheidsbevordering 2021

Combinatie werken en studeren

De opleiding is niet gericht op werkstudenten, zoals dit wel het geval is in o.a. de master in de verpleegkunde en vroedkunde of master Management en beleid van de gezondheidszorg. (o.a. in deze opleidingen zijn de lesroosters aangepast op de noden van werkstudenten, dit is niet het geval voor deze opleiding).

Indien je toch beslist om de opleiding te combineren met werk, dan raadt de opleiding je aan om je studies te spreiden. De vraag hierbij is: hoeveel tijd kan en wil je besteden aan je studie?

Bij het samenstellen van je programma kan je kiezen voor één van de volgende trajecten: voltijds modeltraject, deeltijds modeltraject of een geïndividualiseerd traject.

Vereiste voorkennis

Voor sommige studenten (bv. studenten die heel weinig wiskunde in het secundair onderwijs hadden, of studenten voor wie de rekenvaardigheden wat bestoft geraakt zijn), is de online cursus ‘maths for stats’ een goed hulpmiddel om een aantal elementaire basisvaardigheden wiskunde op te frissen. Immers, om (toegepaste) statistiek te begrijpen, heb je bepaalde rekenvaardigheden nodig, die eigenlijk echt wel goed ‘in de vingers’ moeten zitten. Deze cursus behandelt de wiskundige rekenvaardigheden die noodzakelijk zijn om het inleidend vak ‘Statistiek voor de gezondheidszorg: theorie’ te volgen. Daarom is het aangewezen dat je als (toekomstige) student de aangeboden basiskennis nog eens doorneemt.

Alles over studeren aan de UGent

In de universiteit spreken we over een academiejaar, over studiepunten, leerkrediet ... Allemaal nieuwe begrippen die horen bij het studeren aan de UGent. Kom te weten wat dit allemaal betekent:

Contact

Zit je nog met vragen? Spreek ons aan:

Voor inhoudelijke vragen:

Katelijne De  Meyere (curriculummanager opleiding master in de gezondheidsbevordering)

katelijne.demeyere@UGent.be

Voor vragen omtrent spreiden van de studies:

Evelien Van Waes en Sofie De Bonte (trajectbegeleiding faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
traject.ge@ugent.be

Gerelateerde inhoud