Bachelor in de Logopedische en audiologische wetenschappen

Welkom op de infopagina van de opleiding Logopedische en audiologische wetenschappen!

Op deze pagina kan je cursussen inkijken, aspecten van de logopedie en audiologie bekijken, kijken naar getuigenissen en op je eigen tempo ontdekken of de opleiding bij jou past.

Op de pagina van de  studiekiezer vind je gedetailleerde info over de infodag, opleiding, het programma en hoe je het jaar vlot start.

Vereiste voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist. Een goede basiskennis uit het secundair onderwijs volstaat om je de nieuwe leerstof eigen te maken. Aanleg en interesse voor exacte wetenschappen en taal vergroten natuurlijk je kans op slagen.

Twijfel je of je in aanmerking komt?

Afstudeerrichting Logopedie – Audiologie

In het eerste jaar volg je een gemeenschappelijk programma. Pas na afloop van het eerste jaar kies je voor de afstudeerrichting logopedie of audiologie.

Logopedie richt zich op de preventie, de diagnostiek, de behandeling en de follow-up van stoornissen op het gebied van stem, spraak, taal en slikken.

  • In dit eerste filmpje bespreken we het concept logopedie en de functie van de logopedist. Het filmpje zoomt in op een van de stoornissen waarmee je als logopedist in contact kan komen: stemstoornissen.

  • In dit tweede filmpje geven we toelichting bij neurogene taalstoornissen, een ander belangrijk domein binnen de logopedie.

 

Audiologie richt zich op de preventie, het onderzoek en de behandeling van gehoor- en evenwichtsproblemen.

  • In dit filmpje lichten we het concept audiologie en de functie van de audioloog toe. We geven een overzicht van alle onderzoekstechnieken die een audioloog moet kennen om stoornissen van het gehoor-en evenwichtsorgaan op te sporen. Tenslotte lichten we de behandelingsmogelijkheden kort toe.

Beroepsmogelijkheden

Benieuwd waar je als logopedist of audioloog overal aan de slag kan? GALA, een netwerk van afgestudeerde logopedisten en audiologen aan de UGent, maakte een carrièregids: je vindt er een waaier aan tewerkstellingsmogelijkheden.

Maak kennis met enkele potentiële beroepen voor masters logopedie en audiologie

Studenten aan het woord

Enkele studenten vertellen jou waarom zij kozen voor de opleiding, wat hun verwachtingen waren en hoe zij hun studies ervaren.

Taal- en spreekvaardigheid: screening

Voor logopedisten en audiologen is het, gezien hun job, belangrijk dat ze zelf een zo correct mogelijk spraak-, taal- en gehoorvermogen bezitten. Daarom evalueren we in het begin van het academiejaar eventuele stoornissen bij nieuwe studenten aan de hand van een neus-, keel- en ooronderzoek en door een logopedisch en audiologisch onderzoek.

Ontdek hoe de screening werkt

Cursussen inkijken

Wil je graag een kijkje nemen in de cursussen? Hieronder vind je enkele hoofdstukken van opleidingsonderdelen van de eerste bachelor.

Deze cursussen zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder toestemming verspreid worden.

Voorbeeld van lesrooster

Voor de planning van de lessen proberen we met een zo stabiel mogelijk lesrooster te werken. We houden daarbij rekening met pendelende studenten door de lesblokken zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten.

Bekijk hoe een lesrooster eruit ziet          

Stage

Een belangrijk onderdeel van de opleiding tot logopedist of audioloog zijn de stages. Onder leiding van ervaren therapeuten krijg je de kans om via de praktijk kennis te maken met verschillende aspecten van diagnostiek en de behandeling van patiënten met communicatiestoornissen.

Ontdek hoe een stagetraject verloopt

Internationale ervaring

Je kan kiezen om tijdens je bachelor- of masteropleiding een internationale ervaring op te doen, voor een periode die varieert van drie tot zes maanden.

Meer info over een internationale ervaring

Masterproef

Het idee dat je ooit een masterproef moet schrijven geeft je misschien een akelig gevoel, maar wees gerust: gedurende je volledige opleiding bouw je stap voor stap de nodige competenties op om dit project succesvol af te ronden.

Meer informatie over de masterproef en het masterproeftraject

Contact

Heb je nog vragen?

  • Contacteer de opleiding Logopedische en audiologische wetenschappen
    law@UGent.be
  • Contacteer de trajectbegeleiding van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
    traject.ge@ugent.be