Bachelor in de Tandheelkunde

Heb je interesse in de bachelor Tandheelkunde aan de UGent, dan kan je onze opleiding hieronder online ontdekken op je eigen tempo.

Voorstelling van de opleiding

Kiezen voor de opleiding tandheelkunde betekent kiezen voor een medische, wetenschappelijke, klinische en praktijkgerichte opleiding.

Zodra je de basiskennis hebt verworven, moet je de praktische toepassingen aanleren: eerst op modellen, later op patiënten. Er wordt trouwens niet alleen verwacht dat je graag manueel werk verricht, je moet ook de medische kennis kunnen toepassen. Daarenboven moet je goed met mensen kunnen omgaan. Je pedagogische kwaliteiten zal je gebruiken bij de behandeling van kinderen maar ook oudere patiënten vragen een specifieke aanpak. Als tandarts moet je bovendien over veel geduld beschikken om gedurende lange tijd aan dezelfde patiënt of eenzelfde werkstuk te werken.

De tandarts is niet langer de pure technicus die gaatjes vult of prothesen maakt. Als wetenschappelijk gevormde medicus heeft de tandarts vooral oog voor de preventie van tand- en mondziekten en voor het gezond houden van de mond na de behandeling.

De moderne tandheelkunde vereist meer dan ooit een meer algemeen medisch en breder wetenschappelijk opgeleide tandarts, die meteen ook onderlegd is in gezondheidseconomie en maatschappelijke gezondheidszorg.

Bekijk het volledige programma en brochure

 

Studenten aan het woord

Simon en Evelien, twee studenten uit de masteropleiding tandheelkunde vertellen jou graag waarom zij kozen voor de opleiding, wat hun verwachtingen waren, hoe zij de studies ervaren, wat hun grootste uitdagingen waren, …

Vereiste voorkennis

In de opleiding Tandheelkunde wordt er zowel ingezet op het uitbouwen van een stevige kennis­basis als op vaardigheidsontwikkeling. De UGent legt bewust extra nadruk op het verwerven van manuele en sociale vaardigheden. Die zijn van groot belang, zowel voor de opleiding als voor het beroep.

Toelatingsexamen Tandarts

Als je tandheelkunde wil studeren, moet je slagen én gunstig gerangschikt zijn voor het tweeledige toelatingsexamen. In het eerste deel (kennis en inzicht in de wetenschappen) wordt je begripsniveau getest van de basiswetenschappen wiskunde, fysica, chemie en biologie. Het tweede deel toetst de generieke competenties die voor een toekomstige tandarts belangrijk zijn.

Handvaardig

Een deskundig tandarts moet over een goede manuele vaardigheid beschikken. Aanleg hiervoor is meegenomen, maar geen absolute must. Met geduld en motivatie kan je immers heel wat leren, ook op manueel gebied. Tijdens je opleiding breng je heel wat tijd door in het pre-klinisch laboratorium en in de kliniek om technieken aan te leren en uit te voeren. Wie niet echt geïnteresseerd is in de combinatie van het werken met hoofd en handen, begint dan ook beter niet aan de opleiding.

Sociaal vaardig

De interesse van een tandarts beperkt zich niet tot het medisch­praktische. Aangezien preventie, vnl. bij kinderen en bejaarden, steeds meer aan belang wint, moet je als tandarts ook oog hebben voor de algemene bewustmaking over mondhygiëne en preventieve tandzorg. Sociale vaardigheden zijn bijgevolg noodzakelijk om een kwaliteitsvolle relatie met je patiënten uit te bouwen.

Alles over studeren aan de UGent

In de universiteit spreken we over een academiejaar, over studiepunten, leerkrediet ... Allemaal nieuwe begrippen die horen bij het studeren aan de UGent. Kom te weten wat dit allemaal betekent:

Contact

Zit je nog met vragen? Spreek ons aan:

Geert Hommez (voorlichtingscoördinator opleiding Tandheelkunde)
Geert.Hommez@UGent.be

Evelien Van Waes (trajectbegeleiding faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen)
Evelien.VanWaes@UGent.be