Niet geslaagd voor het toelatingsexamen arts of toelatingsexamen tandarts: wat nu?

Wil je starten met de opleiding geneeskunde of tandheelkunde aan een Vlaamse universiteit? Dan moet je eerst deelnemen aan het toelatingsexamen voor de betrokken opleiding. Wie slaagt én gunstig gerangschikt wordt voor het  toelatingsexamen arts of toelatingsexamen tandarts, mag respectievelijk starten in de opleiding geneeskunde of opleiding tandheelkunde.

Beide examens worden begin juli georganiseerd door de Vlaamse overheid. Alle informatie kan je terugvinden op de officiële website van het toelatingsexamen arts & toelatingsexamen tandarts.

Je bent geslaagd én gunstig gerangschikt

Fantastisch, je bent er bij! En nu als de bliksem inschrijven aan de UGent zodat je in september kan starten in het 1ste jaar bachelor Geneeskunde of het 1ste  jaar bachelor Tandheelkunde aan de UGent. Veel succes!

Je ben niet geslaagd

Ongetwijfeld ben je ontgoocheld. Maar weet dat je niet alleen bent. Het slaagpercentage ligt gemiddeld rond 20%. Dit betekent dat vier op de vijf studenten in dezelfde situatie zitten als jij .

Misschien ben je geslaagd, maar werd je niet gunstig gerangschikt. Dat is natuurlijk niet fijn, maar op zich wel een sterke prestatie als je weet dat de lat voor het examen hoog ligt. Wellicht  is dit een magere troost, maar toch vinden wij het belangrijk om dit te benadrukken.

Belangrijk is dat je niet bij de pakken blijft zitten en dat je op zoek gaat naar een alternatief.

Hierbij enkele tips…

  • Heb je al een idee welke nieuwe opleiding je zal volgen, dan kan je meer info over de opleiding opzoeken via de studiekiezer-website van de Universiteit Gent
  • Indien niet, stel je open voor een nieuwe studierichting. Iedereen heeft meerdere interesses en vaardigheden … Echter, door de maandenlange focus op geneeskunde of tandheelkunde kan dit misschien anders aanvoelen.
  • Kies voor een opleiding waarin je een voldoende grote ‘match’ vindt tussen de inhouden van de vakken die aan bod komen en jouw persoonlijke interesses.
  • Ga voor dié opleiding waarin je ook wil afstuderen en die leidt tot kansen op de arbeidsmarkt die aansluiten bij je interesses en persoonlijke kwaliteiten.
  • Verschillende online oriënteringstools kunnen jou helpen bij het exploreren van je interesses en vaardigheden. Je zal merken dat wanneer je je verdiept in het studieaanbod, er nog wel opleidingen zijn die jou aanspreken.

    Vraag het aan Simon                     Onderwijskiezer

  • Kies geen studierichting in functie van mogelijke vrijstellingen in de opleiding geneeskunde of tandheelkunde. Je weet immers niet of je bij een volgende deelname zal slagen. Daarenboven  bestaat er geen enkele opleiding waarbij je na het 1st jaar bachelor automatisch kan doorstromen naar het 2de jaar bachelor geneeskunde of 2de  jaar bachelor tandheelkunde. (Je start met andere woorden hoe dan ook opnieuw in het 1ste jaar)
  • Al gehoord van het voorbereidend wetenschappelijk jaar? Dit is een voorbereidend jaar op het hoger onderwijs, meer specifiek op wiskundig-wetenschappelijke richtingen. Het is bedoeld voor studenten die uit richtingen komen met minder wiskunde en wetenschappen op het programma, maar die toch een wetenschappelijke richting willen gaan studeren in het hoger onderwijs. Dit 7e jaar ASO biedt leerlingen  uit een niet-wetenschappelijke  vooropleiding in het secundair onderwijs de kans om hun wetenschappen te versterken en dus ook de kans op slagen voor het toelatingsexamen te verhogen.

Nog vragen

Geraak je er zelf niet aan uit en heb je hulp nodig bij het maken van een nieuwe studiekeuze, maak een afspraak met een studieadviseur van de afdeling studieadvies.

Heb je vragen over andere opleidingen van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de UGent, neem contact op met de trajectbegeleiders van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen