Els Clays

Els Clays

Al jaren ben ik gebeten door onderzoek naar welzijn op het werk. Zo was ik betrokken in heel wat studies over de psychosociale werkomgeving – met factoren zoals stress, kwaliteit van leiderschap en het klimaat van sociale ondersteuning in organisaties – en de impact daarvan op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Bij werknemers in de gezondheidszorg is dit bijzonder relevant, kijken we maar naar de uitdagingen op vlak van preventie van burn-out, de creatie van werkbare jobs en het tegengaan van verloop en uitval. Ik heb de ambitie om binnen het expertisecentrum onderzoek uit te bouwen naar psychosociaal welzijn bij gezondheidswerkers in de eerste lijn en hoe dit gelinkt is aan kwaliteit en veiligheid van de zorg. Zo wil ik o.a. verder inzetten op het testen en valideren van instrumenten om psychosociale risico’s in de werkomgeving van zorgverleners te meten.

  • Hoofddocent aan de UGent Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg.
  • Lid van de International Commission on Occupational Health (ICOH), en van de ICOH scientific committees ‘Cardiology in Occupational Health’ & ‘Work Organization and Psychosocial Factors’
  • Lid van het internationaal COPSOQ (Copenhagen Psychosocial Questionnaire) netwerk.
  • Lid van het interdisciplinair onderzoek consortium UGent@Work
  • Hoofdonderzoeker van BELSTRESS (Belgian Job Stress) studies, en lid van het IPD-Work (“Individual-participantdata meta-analysis in working populations”) consortium van Europese cohort studies
  • Actief lid binnen twee systematische review projecten in opdracht van WHO-ILO om de werk gerelateerde ziektelast in kaart te brengen (specifieke topics: lange werkuren en de relatie met ischemische hartziekten en alcoholmisbruik)
  • Associate Editor van BMC Public Health.